Aktuális

“Felnőttkorban azt csomagolják ki, amit gyerekkorban kaptak” – Harsányi Levente két napra beköltözött az egyik SOS Gyermekfaluba

Kevesen láthatnak bele a nevelőszülők életébe és munkájába, éppen ezért az SOS Gyermekfalu kampányt indított, hogy többen megismerjék a gyerekek és a nevelőszülők életét. Erzsike hét gyereket nevel, és mindent elkövet azért, hogy egészséges felnőttek váljanak majd belőlük.

“Nevelőszülőnek lenni hivatás, nem egyszerűen egy munka” – mondja Mák Lászlóné Erzsike, aki Orosházán nevelőszülő férjével és két saját gyerekével. Erzsikéék hét gyereket nevelnek, ami nem kis feladat, de ő azt mondja, hogy nagyon szereti és élvezi ennek minden percét. Majdnem húsz éve dolgozik az SOS Gyermekfaluban, Battonyán kezdte helyettesítő nevelőszülőként, nemrégen pedig Orosházára költözött családostul, és most hét gyereket nevelnek a férjével. Nem mindennapi életükbe kukkantott be Harsányi Levente műsorvezető, aki két napra beköltözött hozzájuk. Mindnyájan azt mondják, hogy életre szóló élménnyel gazdagodtak.

Plusz puszi, plusz ölelés

Kötelezővé tenném mindenkinek, hogy egyszer ezt kipróbálja, számomra nagyon nagy tanulás volt ez a két nap. Le a kalappal a nevelőszülők előtt, akik hét gyereket terelgetnek a legnagyobb odafigyeléssel minden percben. Amikor ezeket a gyereksorsokat látja az ember, akkor nagyon komolyan elgondolkozik azon, hogy miért is van baja a saját életével, hiszen mindene megvan, amire csak ember vágyhat.

Én legalábbis ezt éreztem. Nagyon helyesek a gyerekek, jókat játszottunk, nagyokat beszélgettünk, és sokszor eszembe jutott Koncz Zsuzsa Mama, kérlek című dalának az egyik sora, és most is ez van a fejemben, amikor beszélgetünk, hogy: “nem kértem tőled az életet”, vagyis egy gyerek, amikor megszületik, nem tudja hová érkezik, de hatalmas felelősség a felnevelése, és mindent meg kell adni neki, hogy boldogságban, szeretetben nőhessen fel. Nekem két gyerekem van, de most megfogadtam, hogy ritkábban dühöngök majd otthon kicsiségek miatt, és sokszor megölelem, szeretgetem őket, hogy érezzék, mennyire fontosak nekem. Ezek a gyerekek Orosházán nagyon jó helyen nőnek fel, nagyon rendes, szerető emberek nevelik őket, első osztályúak a körülmények, de rengeteg rossz dolog is történt velük előtte kiskorukban, amit ki kell heverniük, miközben ők csak gyerekek, akik semmiről sem tehetnek. Úgy látom, hogy szoros a viszonyuk a szülőkkel, a testvéreikkel is, ennek ellenére éheznek a szeretetre, azzal fogadtak, hogy hoztál-e ölelést?

A gyerekek a ragaszkodásukat simogatással, öleléssel fejezik ki, és ez nagyon megható. Otthon bevezettem a plusz puszit és a plusz ölelést a saját gyerekeimnél, és ezt javasolom minden szülőnek, ugyanis a gyerekek felnőttkorban azt csomagolják ki, amit gyerekként kaptak” – mesélte Harsányi Levente az SOS Gyermekfaluban töltött napjai után.

Nemcsak Leventének, de a családnak is nagyon jó élmény volt a műsorvezetővel töltött két nap. A gyerekek és a szülők is gyorsan megtalálták vele a közös hangot, és a szomszédok is örültek a hírességnek, aki mindenben benne volt: focizott, sakkozott, csocsózott a gyerekekkel napestig, a nagyobbakkal pedig sokat beszélgetett, mesélt a koncertekről, zenészekről, tévézésről, mindenről, ami őket érdekelte. Erzsikének óriási segítség volt az, hogy Levente lekötötte a gyerekeket, mert szerinte csak az unatkozó gyerek töri a fejét rosszalkodáson.

Nincs rossz gyerek, én azt vallom, csak unatkozó. Nálunk a nevelés alapja az, hogy mindig adunk feladatot a gyerekeknek, vagy foglalkozunk velük, ezért aztán soha nem unatkoznak. A hivatásomban az az igazi nehézség, amikor egy gyereket elvisznek tőlem. Az nagyon fájdalmas, olyan érzés, mintha a szívemből tépnének ki egy darabot. Az SOS Gyermekfaluba olyan gyerekek kerülnek, akiket a saját szülei nem tudtak rendesen ellátni otthon, vagy bántalmazták őket, vagy elhanyagolták, és ezért kiemelték a családból. Ha a vér szerinti család képessé válik arra, hogy újra gondoskodni tudjon a gyerekről , akkor visszakerülnek az igazi szüleikhez a gyerekek, de ehhez az is kell, hogy rendszeresen látogassák a gyerekeket a nevelőszülőknél, tartsák velük a vér szerinti szülők a kapcsolatot. Ilyen esetben visszakerülhetnek az igazi otthonukba a gyerekek.

A mi gyerekeink többségét valószínűleg mi fogjuk tehát felnevelni egészen felnőttkorukig. És remélem, majd ha elköltöztek, akkor utána is sokszor meglátogatnak majd minket, mert nekem nagyon fognak hiányozni, ez biztos. Most hét gyerekünk van: a  legkisebb lány 2,5 éves, a legnagyobb 18, a fiúk 11, 12 és 14 évesek. És persze velünk vannak a saját lányaink is: Imola 12 éves, Bianka pedig 21 éves. Számomra a legnagyobb öröm az, hogy egy sérült gyerek megnyílik, és szépen lassan megnyugszik, és újra boldog, kiegyensúlyozott gyerekként kezd élni. Minden este beszélgetünk, mindenki elmondhatja a bánatát, örömét, ha akarja, négyszemközt vagy a többiek előtt. Sokat társasozunk, és ilyenkor is rengeteg dolog kiderül róluk, a gondolataikról. Nagyon szeretnek együtt lenni, szeretik egymást mindnyájan, ezt pedig jó látni. Ha hazajönnek a suliból, akkor elég egy pillantás, és már látom rajtuk, ha történt valami, szerencsére el is mondják nekünk, hiszen mi azért vagyunk, hogy segítsünk mindenben. A biztos kötődés kialakult már, lefekvéskor mindenki megölel, ami nagy dolog, hiszen egy tizenéves gyerek csak akkor csinál ilyesmit, ha az szívből jön” – meséli Erzsike.

Az SOS Gyermekfalvakban szerencsére jó körülményeket tudnak biztosítani a családoknak: Erzsikéék egy szép családi házban laknak, ahol mindenkinek van külön szobája, játékai. A gyerekek itt mindent megkapnak ahhoz, hogy teljes értékű, boldog felnőttekké válhassanak, bár a gyerekkori traumákat sokszor csak szakember segítségével tudják feldolgozni. Az SOS-ben a nevelőszülő, a pszichológus és a fejlesztő szakemberek együtt dolgoznak éveken keresztül azon, hogy a gyerekek túljussanak a sérüléseiken.

A Gyermekfalu nem titkolt célja az, hogy megmutassa, hogyan élnek náluk a gyerekek, milyen nehézségekkel kell megbirkóznia egy nevelőszülőnek, és a nagyvilág egyik kicsit jobban belelásson a feladatokba. Az SOS-ben 400 gyerek él nevelőszülői családokban Orosházán, Kecskeméten és Kőszegen. Nemsokára Sebestyén Balázs folytatja a sort, legközelebb ugyanis ő áll majd két napra nevelőszülőnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top