Aktuális

Meghalt Robert James Waller

Hetvenhét évesen meghalt Robert James Waller, a Madison megye hídjai című nagysikerű romantikus regény írója, amiből később a Szerelem hídjai című filmet forgatták.

Péntek hajnalban, texasi otthonában elhunyt Robert James Waller, a Madison megye hídjai című könyv írója. Az író csontvelődaganatban szenvedett, hetvenhét éves volt. 

Kevesen tudják, hogy Robert James Waller mindössze 11 nap alatt írta meg elbűvölő szerelmi regényét egy iowai háziasszony és a National Geographic magazin hidakat fényképező fotósa közötti szerelmi viszonyról, ami később milliomossá tette. A regény annyira megtetszett Clint Eastwoodnak, hogy Meryl Streep és önmaga főszereplésével filmet forgatott belőle A szív hídjai címmel, ami hatalmas siker lett, később színdarab és musical is készült belőle. 

A Madison megye hídjai regényt negyven nyelvre fordították le, 50 millió példányban jelent meg világszerte, és három éven át vezette a The New York Times napilap bestsellerlistáját. A szív hídjai 182 millió dollárt forgalmazott a mozikban.

A regény az Iowában élő, addig ismeretlen írót milliomossá tette, és Madison megye turisztikai látványossággá vált. A könyv hatására szerte a világból érkeztek párok, amelyek Madison megye hídjain akarták megtartani esküvőjüket.

A regény sikere nyomán Waller elhagyta Iowát, és a texasi Alpin egyik farmján telepedett le. Waller hat másik regényt írt, köztük a magyarul is megjelent Keleti keringő, A szerelem zenéi, az Álomdalok és az Ezernyit út porából című könyveket. 

Waller mielőtt regényírásra adta a fejét az Észak-Iowai Egyetemen tanított közgazdaságtant, menedzsmentet és alkalmazott matematikát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top