Aktuális

“Csöppet sem bántam meg, hogy megszülettek az ikrek!” – élet 5 gyerekkel albérletben

Andrea háromgyermekes, egyedülálló édesanya volt, amikor megismerkedett Tiborral. A nő nem tervezett már több gyereket, de új párja nagyon szeretett volna egy közös babát. Amikor megtudták, hogy ikreik lesznek, percekig szólni sem tudtak. Ma már ötgyermekes boldog családként élnek, de a körülményeik elég aggasztóak, ezért karácsony előtt az Adjkirályhoz fordultak segítségért.

Két tündéri, mosolygós csöppség gőgicsél a kiságyban. Bálint az idősebb, ő egy perccel korábban született, ennek ellenére kisebb, mint Szófia. Gyönyörű babák, egymásba kapaszkodnak, és remekül elvannak, ha az anyukájuk egymás mellé fekteti őket. És mindig van körülöttük egy nagy testvér, aki szívesen babázik velük. Amikor belépünk az egyházaskozári kis házba, azonnal elénk fut Szandi, aki állandóan a kicsik mellett tüsténkedik, ő most 10 éves.

Ők a kis szerelemeim, imádom őket, rohanok haza a suliból, hogy minél többet lehessek mellettük” – meséli a nagylány, aki úgy gondoskodik a kistestvéreiről, mintha ő lenne a második anyukájuk. Ha kell, megeteti, ha kell, ringatja az ikreket, és állandóan féltő szeretettel figyeli minden rezdülésüket.

Bálint és Szófia most három hónaposak, édesanyjuk, Tóth Andrea pedig nehéz éveken van túl, de nagyon boldog az ikrekkel. Három gyerekével, Szandival, Gyulával és Szabinával négy évvel ezelőtt költözött el az első férjétől, akivel már nem lehetett együtt élni szenvedélybetegsége miatt, ezért házasságuk végérvényesen megromlott.  Andrea akkor úgy döntött, hogy új életet kezd, és negyedmagával hónapokig a húgánál, Áginál lakott Egyházaskozáron. Mivel csak a legszükségesebb holmijukat hozták magukkal, gyakorlatilag a nulláról kezdtek új életet.

Sokáig nem maradhattak az aprócska nappaliban, ahol meghúzták magukat a testvérénél, mert nem fértek el, és nem akartak senkinek sem a terhére lenni. Ráadásul a gyerekeknek meg kellett szokniuk, hogy egy új osztályban, egy új településen kell beilleszkedniük, ami nem ment zökkenőmentesen. Albérletbe költöztek, és évekig csupán az édesanya fizetéséből éltek. Aztán Andrea megismerkedett Tiborral, aki ugyan fiatalabb nála néhány évvel, de remekül kijönnek egymással, és a gyerekek is nagyon szeretik a férfit.

Andrea azt gondolta, hogy a három gyerek mellé már nem vállal többet, de az új párja nagyon szeretett volna egy közös babát. Amikor kiderült, hogy Andi várandós, akkor először nagyon megijedt, hiszen óhatatlanul megfordult a fejében, hogy ez a kapcsolat is zátonyra futhat, de Tibi annyira örült, hogy elhessegette a borús gondolatokat. Amikor megtudta, hogy ikrekkel várandós, akkor percekig szólni sem tudott, mert annyira meglepődött: ekkor döbbent rá, hogy nemsokára öt gyerek anyukája lesz. A terhessége nem volt zökkenőmentes, az utolsó három hónapot kórházban kellett töltenie, a három gyerekkel addig Tibi tartotta a frontot otthon. Nagyon sokat segített neki Szabina is, aki nemsokára 17 éves lesz.

A picikkel töltött minden perc igazi ajándék, bár nem állítom, hogy estére nem vagyok hullafáradt mindennap. De Bálint és Szófia olyan édesek, hogy öröm velük lenni, és annak is örülök, hogy a nagyok is rajonganak értük. Az apukájuk szobafestő, rengeteget dolgozik, hogy el tudja tartani a családunkat, ő általában este ér haza. Hiányzik a keresetem a családi kasszából, leginkább ezért szoktam aggódni. Most is albérletben lakunk, és a házunkban mindig van mit csinálni, csak egyelőre nincs rá pénzünk. Mielőtt beköltöztünk ide, még beomlott falak is voltak a házban, szinte lakhatatlan volt az épület, amely sokáig üresen állt. Úgy állapodtunk meg a tulajdonossal, aki egyébként nem akar a jövőben sem itt lakni, hogy havonta fizetünk neki egy bizonyos összeget, és a lakbér tulajdonképpen a saját házunk törlesztőrészlete. Remélem, hogy egy-két éven belül mi leszünk a tulajdonosok, és akkor úgy alakíthatjuk majd a házat, ahogy nekünk tetszik. Persze, ehhez rengeteg pénz is kell” – meséli Andrea.

Az öt gyerek és a két szülő mellett a házban lakik Masni is, aki most éppen egész furcsán néz ki, ugyanis a kis yorkshire-t Andrea a napokban megnyírta, és az új fazont még nem sikerült megszokni. Ráadásul Masni annyira kopasz lett, hogy gazdái most nem merik kiengedni a kertbe, mert félnek, hogy megfázik. Ettől persze nem szeretik kevésbé a kiskutyát, aki a csöppségek mellett Szandi másik nagy kedvence és játszótársa.

A kicsik tápszert kapnak, mert Andreának nincs elég teje a szoptatáshoz, ezért a pelenkán és a ruhákon kívül még ennivalót is vásárolni kell. És persze a nagyoknak is sok mindenre szükségük van, hiszen olyan gyorsan nőnek, mint a gomba. Gyula 15 éves, de már 187 centi magas, és nagyon szeret focizni. Szandi is jó magas, ahhoz képest, hogy még csak tízéves, ő most éppen a görkori szerelmese, mindennap gyakorol a járdán, a kapu előtt, a görkorit kapta karácsonyi ajándékba. Szabinával azért nem tudtunk találkozni, mert ő Dombóvárra jár iskolába, és a gyakorlatok meg az edzések után ér csak haza, általában este hétkor. 

Szerencsére az ikrek jó gyerekek, szépen fejlődnek, esznek, sokat alszanak, ezért általában sikerül a megszokott napirendünkhöz tartani magunkat. Amikor a gyerekek elmennek suliba, utána én főzök, szellőztetek, takarítok, és mosok, majd a kicsikkel elmegyünk sétálni, ilyenkor ejtem meg a bevásárlást is. Ha mázlim van, akkor a picik végig alszanak a séta alatt, bár Bálintot csak a kezemben sikerül álomba ringatni. Szerencsére a testvérem néhány percnyi sétára dolgozik tőlünk, ezért szinte mindennap hozzá is beugrok, és pár percet beszélgetünk.

Négykor jönnek haza a gyerekek az iskolából, Szabina és Tibor viszont csak este, akkor tudunk csak egy kicsit együtt lenni. A ház egyik szobájában mi alszunk az ikrekkel, a másik szobában pedig a három nagy gyerek, de jobb lenne, ha lenne saját szobájuk, erre azonban egyelőre nincs mód. A legtöbbször napközben mindenki a mi szobánkban van, pusztán azért, mert ott vannak a kicsik, és ők a legizgalmasabbak. Este kilencre a család összes tagja ágyban van, korán fekvők vagyunk.”

Az édesanya karácsony előtt az Adjkirály oldalán kért segítséget, mert attól félt, hogy a gyerekeknek nem tud majd ajándékot venni. Végül a húga segítségével mindenkinek jutott egy kis meglepetés, de a család anyagi helyzete továbbra is aggasztó. Andrea a terhessége elejétől már nem tudott dolgozni, mert a munkahelyén sokat kellett cipekednie, és nem akarta, hogy a babák élete veszélybe kerüljön. Jelenleg a gyesből, családi pótlékból és a párja fizetéséből élnek heten.

Ráadásul Baranya megyében nem könnyű munkát találni, ez is nehezíti a helyzetet, örülnek, ha Tibinek olykor akad munkája. A legnagyobb szükségük ruhákra lenne, főként Szandinak kellene 146-os méretű ruha, babaruha az ikreknek, örülnének tartós élelmiszereknek, tisztítószereknek és olyan játékoknak, amivel a nagyok is szívesen játszanak. Ezenkívül függönyre és ágyneműre vágynak még, ezek is nagyon hiányoznak a háztartásukból.

Ha bárki tud ilyen holmikkal segíteni a családnak, az adjkirály oldalán megteheti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top