Aktuális

Sejtelmük sem volt, hogy hulladékfeldolgozó épül a városukban

A párkányi önkormányzat elutasítja az ipari parkba tervezett évente húszezer tonna gumi- és műanyaghulladékot feldolgozó üzemet. Döntésükről levélben értesítették a szlovák környezetvédelmi minisztériumot.

hulladékfeldolgozó véleményezésének határideje szerdán járt le. Eugen Szabó polgármester szerint Párkány képviselő-testülete leszavazta a beruházást: “Az üzem ellen hatalmas lakossági megmozdulás indult. Úgy ítélték meg, hogy a létesítmény rizikós, különösebb szakmai alátámasztás nélkül” – fogalmazott.

Párkány népe nem tudott a tervezett hulladékfeldolgozótól

A hulladékhasznosító ellen három és fél nap alatt 7335 aláírást gyűjtött a 11 ezer lakosú Párkány, mondta el Retkes János, az MKP párkányi elnöke az MTI-nek. Párkány népe ráadásul a szerdai határidő lejárta előtt egy héttel, Esztergomból értesült a beruházás tervéről, hallomásból. Ezután tudták meg a képviselők, hogy polgármesteri hivatal a hulladékhasznosítóról szóló 140 oldalas tájékoztatót közel egy hónapja feltette a város honlapjára és kifüggesztette a hirdetőtáblára – csakhogy szlovákul, a több mint kilencven százalékban magyarlakta városban.

Az ülés előtt Eugen Szabó, a szlovákiai Párkány polgármestere az Esztergomi Regionális Televíziónak azt mondta, nem talál semmi kivetnivalót a beruházásában, mert az 40 főnek munkát adó, korszerű üzem. 
A képviselők heves vita után, a polgármestert leszavazva tiltakoztak a beruházás ellen. Kedden az esztergomi önkormányzat szintén tiltakozó határozatot fogadott el a tervezett hulladékfeldolgozó üzem építése ellen, és bejelentette, hogy nemzetközi hatásvizsgálati eljárás indítását kezdeményezi, mert a létesítmény által kibocsátott szennyeződés az uralkodó szélirány miatt Esztergom levegőjét rontaná.
A nemzetközi jog szerint, ha egy ország a szennyezés által érintettnek érzi magát, akkor a hatásviselő felet kötelező bevonni az engedélyezési eljárásba.
Eugen Szabó kijelentette, hogy a hatástanulmány kidolgozása után, a szlovák környezetvédelmi minisztérium utasítása alapján közmeghallgatást tartanak.
A párkányi papírgyár területére tervezett üzem ellen február 16-án Komárom-Esztergom megye közgyűlése is határozatban tiltakozott, mivel a határon átnyúló környezeti hatású hulladékfeldolgozóról nem is tájékoztatták a Duna menti településeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top