nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Új érmét ad ki a jegybank

Új érmét ad ki a jegybank

Pénteken új érméket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank, amelyekkel Kossuth Zsuzsanna, Magyarország első főápolója születésének 200. évfordulója előtt tiszteleg a pénzintézet.
NLCafé
f Ajánlom

Egy tízezer forintos és egy kétezer forintos címletű emlékérmét bocsátott ki pénteken a jegybank Kossuth Zsuzsanna, Magyarország első főápolója születésének 200. évfordulója alkalmából. A tízezer forint névértékű érme ezüst-, míg a 2000 forintos rézötvözetből készült. Előbbiből öt, míg utóbbiból hatezer darabot verhet a jegybank.

Új érmét ad ki a jegybank

Az emlékérmeket Erőss Ildikó tervezte, melyek előlapján egy XIX. századi tábori kórházi jelenet látható, a hátlapjukon pedig Kossuth Zsuzsanna félalakos ábrázolása mellett a “HAZÁNK ELSŐ FŐÁPOLÓJA” és “1817–1854” felirat olvasható.

Zsuzsanna Kossuth Lajos legfiatalabb húga, és 1849-ben nevezték ki tábori kórházak főápolónőjévé. Munkájának eredményeként három hónap alatt hetvenkét tábori kórházat létesített és biztosította, hogy önkéntes adományokból önként jelentkezők végezzék a sebesültek és betegek ápolását, ellátását – írja a Magyar Ápolási Egyesület Kossuth Zsuzsanna életéről szóló összefoglalója.

Megosztás Facebookon