Aktuális

Új érmét ad ki a jegybank

Pénteken új érméket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank, amelyekkel Kossuth Zsuzsanna, Magyarország első főápolója születésének 200. évfordulója előtt tiszteleg a pénzintézet.

Egy tízezer forintos és egy kétezer forintos címletű emlékérmét bocsátott ki pénteken a jegybank Kossuth Zsuzsanna, Magyarország első főápolója születésének 200. évfordulója alkalmából. A tízezer forint névértékű érme ezüst-, míg a 2000 forintos rézötvözetből készült. Előbbiből öt, míg utóbbiból hatezer darabot verhet a jegybank.

Új érmét ad ki a jegybank

Az emlékérmeket Erőss Ildikó tervezte, melyek előlapján egy XIX. századi tábori kórházi jelenet látható, a hátlapjukon pedig Kossuth Zsuzsanna félalakos ábrázolása mellett a “HAZÁNK ELSŐ FŐÁPOLÓJA” és “1817–1854” felirat olvasható.

Zsuzsanna Kossuth Lajos legfiatalabb húga, és 1849-ben nevezték ki tábori kórházak főápolónőjévé. Munkájának eredményeként három hónap alatt hetvenkét tábori kórházat létesített és biztosította, hogy önkéntes adományokból önként jelentkezők végezzék a sebesültek és betegek ápolását, ellátását – írja a Magyar Ápolási Egyesület Kossuth Zsuzsanna életéről szóló összefoglalója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top