Aktuális

Pénzt kaphatsz, ha vidékre költözöl

Egyre nagyobb gondot jelent, hogy a fiatalok többsége elköltözik a falvakból, és inkább a nagyvárosok közelében képzelik el az életüket. Így a falvak elnéptelenednek, kiürülnek. Éppen ezért született egy olyan pályázat, amely pénzzel támogatja a fiatalok vidéken maradását, vagy éppen vidékre költözését.

Az Esély Otthon című felhívásra a háromezer és húszezer lakos közötti települések pályázhatnak két éven keresztül. Az elnyert összeget fel lehet használni például önkormányzati lakás felújítására, munkába járási vagy jövedelem kiegészítési támogatásra. Magyarországon csupán 300 olyan önkormányzat van, amely elég adót tud beszedni ahhoz, hogy abból megéljen. 2600 településen annyira minimális az adóbevétel, hogy ezek a falvak szinte csak az állami támogatásból gazdálkodnak, így nem tudják felvenni a versenyt a nagyobb városokkal. Így aztán nem csoda, hogy a vidéki fiatalok gyakorlatilag menekülnek ezekről a helyekről, ahol kevés a munkalehetőség és a lakhatásukat is nehéz megoldani.

fotó: Révai Sára
Fotó: Révai Sára

Azért ennek a jelenségnek éppen a fordítottja is létezik. Bea a városi életét cserélte le egy kis falura, ahol boldognak és kiegyensúlyozottnak érzi magát. Ő azon kevesek egyike, aki éppen fordítva döntött: a nagyvárosból ment el, hogy békében éljen a kis településen.

Az volt a legnagyobb félelmem a vidékkel kapcsolatban, hogy szinte semmilyen lehetőségünk nem lesz. Értsd: semmilyen téren, és ez majd ki fog hatni a kicsire is. De most már látom, hogy sokkal többet fogok tudni neki ott adni: nyugalmat, figyelmet, törődést, és persze szeretetet. Az emberek ott odafigyelnek egymásra, és ez szerintem többet ér bármelyik szuper ovinál vagy okosító gyerekképzésnél. Míg Pesten több mint 20 olyan óvoda között válogathatnék, amelyik alig tud többet ígérni, mint a másik, addig én egy 1500 lelkes település egyetlen óvodáját választottam. Megnyugtató, hogy az óvónő ott nap mint nap szembejön velem az utcán, és együtt vásárolunk a helyi boltban, és bármikor egymás szemébe nézhetünk. Pesten úgy érzed, egy vagy a sok közül, egy, aki nem igazán számít. Elbújhatsz, szerepeket játszhatsz, nem tűnik fel senkinek. Míg vidéken te vagy te, a teljes valódban, arccal, tekintettel, érzésekkel és érzelmekkel mások felé is. A faluban pestiként először idiótának érzed magad, mert folyton köszöngetsz, aztán egy idő után rájössz, hogy ez jó, mert elkezdtél számítani és beleépülni a falu életébe – mondom ezt több mint egy évtizedes belvárosi élet után.

A www.palyazat.gov.hu oldalon megtalálható felhívás szerint Az Esély Otthon tervezett keretösszege 10 milliárd forint, az egyes önkormányzatok 50 és 200 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el. A támogatási kérelmek benyújtására 2017. március 6-tól 2019. március 6-ig van lehetőség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top