Aktuális

Meghalt Csikós Attila

Elhunyt Csikós Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas építész, jelmez- és díszlettervező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja és az Operaház örökös tagja és mesterművésze, aki negyven éven át határozta meg az Opera látványvilágát.

Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 75. évében elhunyt Csikós Attila, akit az Operaház és a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekint, temetéséről később intézkednek. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas építész, jelmez- és díszlettervező negyven éven keresztül dolgozott az Operaházban.

Csikós Attila Ungváron született 1942. augusztus 5-én, már középiskolás korában a Kispesti Színház amatőr díszlettervezőjeként dolgozott, majd a József Attila Színházban volt világosító és díszlettervező-asszisztens. 1962-ben felvették az Iparművészeti Főiskolára, ahol építészetet tanult. Főiskolai évei alatt az Egyetemi Színházhoz került, ahol díszlet- és jelmeztervezőként dolgozott, 1965-től pedig már a Bayreuthi Ünnepi Játékok díszlettervező-asszisztense.

A Magyar Állami Operaházban 1968 és 1979 között műteremvezető világosítóként és megbízott díszlettervezőként kezdte pályáját. Első operaházi díszlettervét 1969-ben Verdi A trubadúr című operájához készítette, amit csaknem nyolcvan további opera- és balett-előadás követett.

1983-ban a Nemzeti Színháznál folytatta pályáját. Gyakran hívták külföldi színházakhoz is: dolgozott Münchenben, Bécsben, Frankfurtban, Párizsban, Bordeaux-ban, Berlinben, Rómában, Veronában és Triesztben, Grazban, Baselben, Helsinkiben, Savonlinában, Lisszabonban és Santiago de Chilében. 1989-ben visszatért a Magyar Állami Operaházhoz és 2005-ig vezető díszlettervezője volt.

Aichiben 2005-ben a világkiállítás német kiállítási pavilonját, 2010-ben pedig a sanghaji világkiállítás német pavilonjának kastélyéttermét tervezte.

1990-ben Jászai-díjat, 1998-ban Oláh Gusztáv-emlékplakettet, 2001-ben Kossuth-díjat kapott. 2013 óta a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze, valamint a Magyar Művészeti Akadémia Színművészeti Tagozatának rendes tagja volt. Csikós Attilát a Magyar Állami Operaház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top