Aktuális

Tagad az éhen halt gyöngyösi baba anyja

Nem ismerték el bűnösségüket, de felelősnek tartják magukat kislányuk halála miatt a gyöngyösi szülők, miután hároméves gyermekük tavaly éhen halt gyöngyösi otthonukban.

Még decemberben lezárta a nyomozást a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság J. Médea és K. Gusztáv ügyében, akiket azért vádoltak meg emberöléssel, mert májusban felügyeletük alatt éhen halt hároméves kislányuk, Kiara. A kislány halálakor 3,5 kilogramm volt, húsz dekával több, mint amikor megszületett. A családtól a bíróság már korábban elvette nagyobbik lányukat, Kincsőt, mert ő is súlyosan alultáplált volt.

A tárgyaláson a 36 éves anya azzal védekezett, hogy családjában előfordult genetikai öröklődésű kóros soványság, és a nagyobbik lánya szintén ebben szenvedett, de már kigyógyult belőle. Kiara sem akart hízni, bármivel próbálkoztak. Amit elé tettek, azt eltolta magától. Vallomása szerint azért nem hívott orvost és kért segítséget a gyakorlatilag csont és bőr kislányhoz, mert attól félt, hogy Kincső után őt is elveszik tőle.

Az 52 éves apa vallomásából kiderült, hogy zavarodott állapotban voltak, amikor felfedezték a kislányuk holttestét, és hirtelen nem tudták, hogy kit értesítsenek. A nő még megfürdette a halott kislányt, felöltöztette, majd órák múlva értesítették a mentőket, akik már csak a kislány halálát tudták megállapítani.

A tárgyalás később folytatódik.

Kiara halála ügyében vizsgálatot indított az ombudsman is, aki megállapította, hogy a gyermekvédelmi rendszer munkatársainak sorozatos mulasztása, nemtörődömsége, szakmailag érhetetlen lépései miatt nem sikerült megakadályoznia a szociális rendszernek azt, hogy éhen haljon a gyöngyösi kislány.

Bors

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top