Aktuális

Hét éve ül börtönben ítélet nélkül egy magyar férfi

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságához fordult Süveges Péter, aki korábban a tescós rabló néven híresült el. Hét éve tartják fogva, ítélet nélkül.

Egyszer már igazat adott a tescós rablóként elhíresült Süveges Péternek az Európai Emberi Jogi Bíróság, mivel a férfi büntetőügye tíz éve húzódik, ő pedig hét éve van előzetes letartóztatásban. A Magyar Idők most arról ír, hogy a férfi az Európa Tanács Miniszteri Bizottságához fordult, a kényszerintézkedés enyhítése érdekében.

Kádár András Kristóf, a Süvegest képviselő Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a lapnak azt mondta, a súlyos bűncselekményekkel vádolt férfi esete nem példa nélküli, ezért a bizottságtól nemcsak egyedi intézkedést várna, hanem általános fellépését is sürget.

Süveges Pétert és társait a budaörsi Tesco parkolójában elkövetett 2004-es pénzszállítórablással, valamint egy pénzváltással foglalkozó házaspár kirablásával és meggyilkolásával vádolják.

Az ügy tárgyalását már több alkalommal elölről kellett kezdeni, mivel a fellebbviteli bíróságok rendszeresen súlyos eljárási szabálysértéseket találtak a periratokban. Süveges kisebb megszakításokkal hetedik éve van előzetes letartóztatásban. Igaz, legutóbb azért került rács mögé, mert a hatóságok szerint 2013. november 8-án megszegte a házi őrizet szabályait.

Süveges Magyarországon is számos pert nyert az állam, illetve a büntetés-végrehajtás ellen. Egyebek mellett azért perelt, mert akadályozták a vasárnapi mise látogatásában, de azzal is a bírósághoz fordult, hogy átszállították Szegedre, ezzel pedig akadályozták az ügyvédjével való kapcsolattartásban és abban, hogy felkészüljön a tárgyalásra. Az elmúlt években ezekből az eljárásokból Süveges Péternek alighanem összességében 5-10 millió forint körüli “bevétele” származott, nagyobb, mint a vádiratban a számlájára írt bűncselekményekből – olvasható a lapban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top