Aktuális

Vaddisznók dúlják fel a balatoni kerteket

Rókák, vaddisznók és őzek költöznek be a balatoni üdülőrégió téli álmot alvó kertjeibe, akik felforgatják a földet, kitúrják, amit ki lehet, és bevackolják magukat, ha alkalmas helyet találnak hozzá.

Azon törik a fejüket a polgármesterek a Balaton partján, hogyan szorítsák vissza természetes élőhelyeikre a vadakat, amelyek egyre nagyobb kárt okoznak az üdülőrégióban. A polgármesterek arról panaszkodnak, hogy a vadállatok már nem csak a szántóföldeken és a veteményesben okoznak kárt, hanem megjelentek a belterületi ingatlanokon is, már az embertől sem félnek. Feltúrják az üdülők kertjeit, felszántják a gyepet, a vaddisznók kitúrják az öntözőberendezéseket. A sok elhagyott ingatlanban a rókák búvóhelyet találnak, sőt olyan lakosokról is tudni, akik etetéssel szoktatják magukhoz a ravaszdikat.

A gond az, hogy a belterületen nincs szabály a vadgazdálkodásra, a kertbe tévedt vadat nem lehet befogni, sem elejteni. A közeljövőben a Balatoni Szövetség jogszabály-módosítási javaslattal áll majd elő, ami megoldhatja a belterületen garázdálkodó vadak problémáját.

sonline.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top