Aktuális

Az amerikai belbiztonság felfüggesztette Trump beutazási tilalmát

A döntés azután született, hogy egy seattle-i szövetségi bíró, James Robart ideiglenesen az egész országban felfüggesztette a rendeletet.

Donald Trump néhány nappal beiktatása után írta alá azt az elnöki rendeletet, amivel azonnali hatállyal megtiltotta a menekültek befogadását 7 muszlim országból 120 napra, valamint 90 napra felfüggesztette a 7 ország állampolgárainak kiadott vízumokat. James Robart, seattle-i bíró ezt a rendeletet függesztette fel ideiglenesen.

A bíró, akit még George W. Bush nevezett ki, igazat adott a Washington és Minnesota államok által beadott keresetnek, ami szerint az elnöki rendelet súlyos károkat okoz. Robart vitathatónak találta azt is, hogy a Trump-kormányzat 2001. szeptember 11-ei merényletekkel indokolta az intézkedést. A bíró rámutatott, hogy a hét országból származó emberek nem követtek el merényletet az Egyesült Államok ellen.

Röviddel a bíró döntése után Donald Trump amerikai elnök is nyilatkozott a felfüggesztés ügyében. A saját Twitter-oldalán nevetségesnek nevezte Robart bíró döntését, majd jelezte, hogy az felül lesz bírálva. Egy következő posztban pedig azt írta, “Ha egy ország nem szabhatja meg, hogy ki léphet ki és be, vagy ki nem, különösen biztonsági okokból, akkor nagy baj van.”

Nem sokkal azután, hogy Robart bíró ideiglenesen, de az egész országra vonatkoztatva felfüggesztette a beutazási tilalmat, az amerikai belbiztonság (Homeland security) bejelentette, hogy elfogadják a bíró döntését, és teljes egészében felfüggesztik a rendelet végrehajtását.

A CNN szerint a rendelet élétbe lépése óta nagyjából 60 ezer muszlim állampolgár vízumát vonták már be, így a belbiztonság most nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a bevont vízumokat a tulajdonosok újra megkapják, és minden visszaálljon a tilalom előtti állapotba.

Olvass még többet a beutazási tilalomról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top