Aktuális

30 éves rekordok dőltek meg januárban

Több mint harminc évvel ezelőtt volt hasonlóan hideg és fagyos a január, mint 2017-ben. Számos hidegrekord dőlt meg az év első hónapjában.

1985-ben, vagyis utoljára 32 évvel ezelőtt volt ilyen hideg a január, mint 2017-ben. Az 1901-től följegyezett adatok alapján 2017 januárja a 12. leghidegebb hónap volt a havi országos átlaghőmérsékletek tekintetében.

Az Országos Meteorológiai Intézet elemzése szerint “az ezredfordulót követő, jobbára enyhe telek után az újesztendő komoly hideghullámmal köszöntött be”. Országos átlagban január 7-én hidegrekordot mértek, ezen a napon mínusz 12,1 Celsius-fok volt az átlaghőmérséklet, ami több mint 10 fokkal alacsonyabb sokévi átlaghoz képest. Januárban mindössze két napon, január 13-án és 14-én emelkedett az átlag és fagypont fölé a középhőmérséklet.

A január 8-i, leghidegebb éjszakán megdőlt a hidegrekord, Tésán mínusz 28,1 fokot mértek, míg január 19-én visszatértek a kőkemény mínuszok, ekkor Sajópüspökön volt a leghidegebb, ezen a hajnalon mínusz 25,1 fokig süllyedt a hőmérséklet.

Országos átlagban 21 napon át igazi tél tombolt Magyarországon, ebben az időszakban a legmelegebb órák hőmérséklete sem emelkedett nulla fok fölé. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beszterec állomáson szinte egész januárban, 29 napon át, fagyos reggelt mértek.

Régóta nem esett ennyi hó Kékestetőn, mint idén januárban, ahol átlagosan 25-30 centiméteres hótakaró fedte a tájat. Január 15-én 43 centiméteresre vastagodott a hóréteg, amely a legmagasabb érték volt az év első hónapjában.

A Balaton is nagyon sok évvel ezelőtt fagyott olyan vastagra, mint januárban, sok helyen 30 centiméteres vastagságra hízott a jég, így több ezren keltek át a Balaton jegén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top