Aktuális

Új egyetemek indulnak Magyarországon

Február elsejével új egyetemek és új karok születtek a magyar felsőoktatásban, míg mások megszűntek. Többek között létrejött a Soproni Egyetem, új kart kapott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Táncművészeti Főiskolából egyetem lett.

Jelentős változásokat hozott a február a hazai felsőoktatásban. Új egyetem született Sopronban, a bajai főiskola vízügyi képzése a közszolgálati egyetemhez került, az ELTE bekebelezte a szombathelyi egyetemet.

Vízügyi kar

Maga Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezte, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem február elsejével vegye át a bajai főiskola vízügyi, vízgazdálkodási képzéseit. Így létrejön az NKE víztudományi kara, aminek székhelye továbbra is Baján lesz, de a képzésbe a későbbiekben bekapcsolódnak majd az egyetem más egységei is, például a katasztrófavédelmi intézet és az NKE fenntartható fejlődés tanulmányok kabinetje.

Szombathelyi ELTE

Megszűnt a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja (SEK), mától az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) belül él tovább az intézmény. Bár Szombathelyen nem lesznek önálló karok, az ELTE karok irányítása alatt fognak működni a szombathelyi szakmai egységek, de a központ gazdasági értelemben önállóságot kap.

Megalakult a Soproni Egyetem

Levált a Nyugat-magyarországi Egyetemről a négy soproni kar, és február elsejétől Soproni Egyetem néven működik tovább. Szintén nagy nap a mai a Táncművészeti Főiskola életében, ami mától Táncművészeti Egyetem néven folytathatja a művészek képzését.

A Szent István Egyetem viszont elvesztette az irányítást a  gyulai egészségügyi és szociális felsőfokú képzés felett, amit mától a katolikus Szeged-Csanádi Egyházmegye által fenntartott Gál Ferenc Főiskola (GFF) működtet tovább.

eduline.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top