Aktuális

Beépített emberek segítették a nagyüzemi csalást az okmányirodákban

Nagyszabású okirat-hamisító hálózatot számoltak fel a közelmúltban, húsz ember ellen emelt vádat a Gödöllői Járási Ügyészség, akik közreműködésével több mint hatszáz járműnek úgy lett forgalmija, hogy nem látta őket senki sem.

Húsz ember ellen emelt vádat a Gödöllői Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt, akik több mint 600 esetben hamis műszaki adatlapokat nyújtottak be és rögzítettek a gödöllői, az aszódi, az oroszlányi és a pétervásárai okmányirodákon.

A bűnügy vádlottjai közül öt nő a fenti okmányirodákban ügyintézőként dolgozott. A vádlottak közül hatan mint ügyfelek az okmányirodákban mások nevében intézték a műszaki vizsgával, tulajdonosváltozással, forgalomba helyezéssel összefüggő ügyeket. A járművek tulajdonosaival további hat vádlott tartotta a kapcsolatot úgy, hogy a járműveket egy vádlott sem látta.

A járművek többsége tehergépkocsi, mezőgazdasági jármű, régebbi típusú személygépkocsi volt. Ezek közül egyet sem vittek műszaki vizsgára, eredetiségvizsgálatra. Ezzel szemben hamis műszaki adatlapot készítettek, két vádlott pedig egy rétsági és egy veresegyházi vizsgaállomáson valótlan adatokat igazolt a járművek eredetiségvizsgálatáról.

A hamis hátterű okmányokról a beavatott ügyintézők – a bűnügy öt vádlottja – tudták, hogy minden irat hamis. Ennek ellenére átvették az okiratokat, és valótlan adatokat rögzítettek a gépjármű-nyilvántartásban.

2012 júliusa és 2014 decembere között a vádlottak mintegy 650 járműre rögzítettek valótlan adatokat a hamis iratok alapján.

A Gödöllői Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntettével vádolja a vádlottakat, akiknek bűnösségéről a Gödöllői Járásbíróság fog dönteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top