Aktuális

Különleges zsiráf kószál Tanzániában

Bár az Omo nevű zsiráfborjú már másfél éves, nem vár rá könnyű élet.

Omo már 15 hónapos, tehát átlagos esetben már túl lenne élete legnehezebb időszakán, mivel a fiatal zsiráf könnyű zsákmány a szavannák ragadozói számára.

Ezt a zsiráfborjat azonban különös adottsággal áldotta – vagy verte – meg a sorsa. Az alapvetően a rejtőzködést szolgáló foltjai egy különös genetikai változatnak köszönhetően ugyanis szinte teljesen fehérek. Ez pedig amellett, hogy könnyebb célponttá teszi a ragadozók számára (bár színétől függetlenül hatalmasat képes rúgni) a gátlástalan (orv)vadászok számára is kiemelt célponttá teheti az állatot. (Emlékezzünk Cecil, a fekete sörényű oroszlán esetére.)

Omo a vadonban: mint citrom a szenespincében
Omo a vadonban: mint citrom a szenespincében

Derek Lee tanzániai Wild Nature Institute (WNI) ökologusa a Telegraphnak elmondta, a fiatal nőstény különlegességét az adja, hogy nem albinó, mert valamennyi pigmentet képez a szervezete. Így aztán szeme sem piros, mint az albínóké, hanem kék. Omót most januárban észlelték másodízben, egy évvel azután, hogy felfedezték a különleges jószágot.

A WNI-nek itt adakozhatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top