Aktuális

Kezdődik a falépítés Mexikónál – Donald Trump így védi meg az USA határait

Donald Trump újabb két elnöki rendeletet írt alá, ezúttal az Egyesült Államok határainak védelmével és az illegális bevándorlással kapcsolatosan. Az országot a mexikói határnál építendő fallal védik meg.

A hivatalába alig egy héttel ezelőtt beiktatott Donald Trump a belbiztonsági minisztérium épületében írta alá a két elnöki rendeletet.

Az egyik az illegális bevándorlás megfékezéséről szól, és a szövetségi támogatás megvonását helyezi kilátásba olyan szövetségi államok és városok számára, ahol menedéket nyújtanak az illegális bevándorlóknak. A másik elnöki rendelet az amerikai határok megerősített védelmét írja elő, a közel 3200 kilométeres amerikai-mexikói határon megépítendő falról szól.

A rendeletek aláírása után az elnök rövid beszédet tartott a minisztériumban, amelyben hangsúlyozta, “visszaállítjuk a rendet és a törvényességet” az országban, hiszen “egy nemzet határok nélkül nem nemzet”. Az Egyesült Államok mától kezdve visszaveszi az ellenőrzést határai felett, ezzel “életeket mentünk a határ mindkét oldalán”. Donald Trump kritikusnak nevezte a helyzetet az Egyesült Államok déli határainál, kilátásba helyezte, hogy Mexikóval és a mexikói elnökkel együttműködve rendezi ezt a helyzetet.

Az elnök bejelentette, a belbiztonsági minisztérium és a Fehér Ház azonnal megkezdi a fal építését, amellyel nemcsak a Mexikó, hanem a közép-amerikai térség egésze felől érkező bevándorlóáradatot állíthatja meg. Mostantól vége annak a gyakorlatnak, hogy az illegális bevándorlókat elfogják, de azonnal szabadon is engedik, figyelmeztetve őket, hogy jelentkezzenek a bevándorlási hivatalokban.

Donald Trump azt is bejelentette, hogy ötezer fővel növelik a határőrizeti tisztek létszámát, és a belbiztonsági minisztériumban külön főosztályt hoznak létre az illegális bevándorlók áldozatai és azok családtagjai megsegítésére. Az elnök név szerint említett eseteket, amikor Mexikóból érkező bűnözők végeztek békés amerikai polgárokkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top