Aktuális

A kínzás működik – Trump visszahozná a barbár módszereket

Bár az amerikai Szenátus vizsgálata egyszer már megállapította, hogy a kínzás nem hatékony módszer, az USA új elnöke ennek ellenére lelkes támogatója a "továbbfejlesztett kihallgatási módszereknek".

Donald Trump az ABC Newsnak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, a kínzás “abszolút működik”, és az Egyesült Államoknak a saját fegyvereivel kellene küzdenie például az Iszlám Állam ellen.

A 45. amerikai elnök azt mondta, hasonló rendelkezések előtt frissen kinevezett védelmi miniszterével, James Mattisszel és a CIA új igazgatójával, Mike Pompeóval egyeztet majd, hogy megállapítsák, mi az, amit törvényesen megtehetnek a terrorizmus terjedésének megakadályozása érdekében.

Azonban amikor a riporter megkérdezte, hogy Trump szerint működnek-e az olyan módszerek, mint például a vízbefulladást szimuláló waterboarding, az új elnök azt mondta: “abszolút úgy érzem, hogy ez egy működőképes módszer”.

“Amikor az Iszlám Álam olyasmiket tesz, amiről a középkor óta senki sem hallott, akkor úgy gondolom, kutyaharapást szőrével” – fogalmazott Donald Trump, aki hozzátette, a héten már beszélt a hírszerzési szervek vezetőivel, akiket arról kérdezett, hogy a kínzás hatékony-e. “Abszolút, igen” – hangzott a válasz az elnök szájából.

Trump hozzátette, az USA egyenlőtlen küzdelmet folytat a foglyaik kínzását és kivégzését az internetre feltöltő terrorista csoportok, főleg az Iszlám Állam ellen.

Az interjút az ABC azután készítette, miután kiderült, Trump egy elnöki rendelettel visszaállítaná a terrorizmussal gyanúsított egyének kihallgatását végző, korábban nagy botrányokat kavart titkos börtönöket. Ezzel lehetőség nyílna rá, hogy az amerikai katonák által foglyul ejtett ellenséges harcosokat a genfi egyezménybe ütköző módszerekkel vallassák.

A bejelentést hatalmas felháborodás és tiltakozás követte. A szintén republikánus John McCain szenátor – aki a vietnámi háború idején fogságba esett, és többször megkínozták – 2015-ben társjegyzője volt egy törvénynek, amely megtiltja az amerikai biztonsági szerveknek, hogy kínzást alkalmazzanak kihallgatás közben. McCain most is felszólalt Trump ötletével kapcsolatban.

“Az elnök olyan rendeleteket ír alá, amilyeneket akar, de ettől még a törvény törvény marad” – mondta McCain, aki a Szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának elnöke. “Nem vezetjük be újra a kínzást az Egyesült Államokban.”

McCain felidézte, hogy Mattis és Pompeo is garantálta szenátusi meghallgatásán, hogy a kihallgatások során kizárólag a hadsereg által előírt módszereket alkalmazzák.

“Bízom benne, hogy állják a szavukat” – tette hozzá McCain.

Leon Panetta, a CIA korábbi igazgatója, aki korábban elrendelte a titkos börtönök bezárását, a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hiba lenne ismét kínzást alkalmazni, már csak azért is, mert ez ártana az USA megítélésének. Panetta szerint a kínzás ütközik az amerikai értékekkel és az alkotmánnyal is.

Békepárti tüntetők egy önkéntes bevonásával demonstrálják a waterboarding nevű kínzási módszert
Békepárti tüntetők egy önkéntes bevonásával demonstrálják a waterboarding nevű kínzási módszert

Steve Kleinman, az amerikai légierő nyugalmazott ezredese arra figyelmeztetett, hogy a kínzással kapcsolatos megengedőbb politikának jelentős nemzetbiztonsági következményei lehetnének.

A Szenátus hírszerzéssel foglalkozó bizottsága 2014 decemberében kiadott egy 6000 oldalas tanulmányt, amely megállapította, hogy a CIA kínzásos módszerei nem produkáltak olyan információkat, amelyeket a hagyományos kihallgatási módszerekkel ne lehetett volna megszerezni, illetve felhívták a döntéshozók figyelmét, hogy a kínzás sok esetben ahhoz vezetett, hogy az így vallatott rabok fiktív információt találtak ki, és adtak át kihallgatóiknak, hogy megússzák a további fájdalmakat. Számos pszichiáter és pszichológus, köztük Shane O’Mara, a dublini Trinity College agykutató professzora szerint, aki könyvet is írt a témában, a kínzás már csak azért sem hatékony, mert egyrészt károsíthatja az agy emlékekért felelős részeit, másrészt a fájdalom vagy halálfélelem hatására az emberi agy túlélésért felelős részei aktiválódnak, az oxigénhiány pedig épp a kognitív területek működését gátolja.

Persze ez csak akkor lenne lényeges, ha Trumpot érdekelnék a tudományos eredmények, ám többek között a klímaváltozással kapcsolatos kijelentései és eddigi elnöki cselekedetei is arra utalnak, hogy nem foglalkozik a tudománnyal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top