Aktuális

Sorra gyilkolja a méhcsaládokat a fagy

Együttes erővel pusztítja a méheket a kemény hideg és a varroa atka. A méhészek tehetetlenek, mert az atkák egyre ellenállóbbak. A legrosszabb forgatókönyv szerint tavaszra a magyar méhcsaládok fele elpusztul.

Aggódva figyelik az időjárás jelentéseket a hazai méhészek, a hetek óta tartó kemény hideg, az éjszakánkénti mínusz 15, mínusz 20 fok nem sok jóval kecsegteti sem őket, sem a méhcsaládokat. A magyar állományt évek óta sújtja a varroaatka-fertőzés, ami legyengíti a méheket és rövid időn belül teljes méhkaptárokat képes kiüríteni. A legyengült méhek nehezebben élik túl a telet, szakemberek szerint tavaszra a hazai 1,1 millió méhcsalád fele is kipusztulhat.

Az eddig jól bevált védekezési módszerekkel szemben ellenállóbbá váló atkák miatt sok méhcsalád már az ősszel elpusztult; volt olyan gazda, akinek hatvan méhcsaládjából csak egyetlen maradt a fertőzés miatt. Olyan is akadt, aki szeptember elején még semmilyen problémát nem tapasztalt méhcsaládjaiban, novemberre azonban számos kaptára egyszerűen kiürült, a kirepült méhek ugyanis nem tértek haza kaptáraikba, valószínűleg a fertőzés miatt pusztultak el – sorolja a rossz jeleket Molnár György a Szatmári László Jászsági Méhészegyesület elnöke a szoljon.hu-nak.

Ha a félelmek beigazolódnak, és tavaszra a méhek fele eltűnik, cudar világ vár a méhészekre és közvetve a mézfogyasztókra is. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top