Aktuális

Ő lett Colleen Bell utóda

Ideiglenes ügyvivőként vette át a múlt héten távozott amerikai nagykövet feladatait.

Mint ismeretes, Colleen Bell múlt pénteken befejezte magyarországi szolgálatát. Az amerikai nagykövetség Facebook-oldalán mutatta be  David J. Kostelancik urat, aki ideiglenes ügyvivőként vette át a nagykövet feladatait.

Ő lett Colleen Bell utóda
David J. Kostelancik  
Fotó: Németh Attila / usembassy.gov

Kostelancik 2014 augusztusa és 2015 augusztusa között a Kongresszus Helsinki Bizottságának volt külügyminiszteri főtanácsadója. 2012 júliusától 2014 augusztusáig a Külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó irodájának oroszországi ügyekkel kapcsolatos részlegét vezette. Ezen megbízatása előtt a nemzetközi kábítószerellenes és rendészeti ügyekkel foglalkozó iroda európai és ázsiai hivatalának igazgatójaként koordinálta az Egyesült Államok Európának, valamint Közép-, Dél- és Kelet-Ázsiának a rendészettel, bűnüldözéssel és kábítószer-ellenes tevékenységekkel kapcsolatos segítségnyújtási programjait. 2008 és 2010 között a moszkvai amerikai nagykövetségen szolgált mint helyettes és ügyvivő politikai tanácsos.  Korábban is szolgált Moszkvában, az akkori nagykövet, Thomas Pickering különleges tanácsadójaként. Egyéb tengerentúli állomáshelyei között szerepel az USA képviselete az EBESZ-ben (Bécs, Ausztria), ahol helyettes politikai tanácsos volt, valamint az USA képviselete a NATO-ban (Brüsszel, Belgium), és az USA nagykövetségei Tiranában (Albánia) és Ankarában (Törökország). Számos pozíciót töltött be Washingtonban is, többek között az európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó iroda észak-közép-európai hivatalának igazgatóhelyettese volt.

David Kostelancik a Northwestern Egyetemen diplomázott alkalmazott matematika és politikai tudományok tárgyakban, majd mesterfokozatot szerzett a Michigani Egyetemen orosz és kelet-európai tanulmányok, valamint a National War College-en nemzetbiztonsági politika tárgyakban.

David Kostelancik nős, három gyermek édesapja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top