Aktuális

Riasztást adtak ki a szmog miatt Debrecenben

Debrecenben is elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát, a városvezetés azt kéri a város lakóitól, hogy dízelüzemű gépjárműveik helyett inkább váltsanak biciklire vagy tömegközlekedésre.

A riasztási küszöbértéknél nagyobb szállópor- (P10) koncentrációt mértek két egymást követő napon Debrecenben, ezért a város polgármestere elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát. Papp László arra kéri a debrecenieket, hogy ne használják – főként a dízelüzemű – járműveiket, közlekedjenek busszal, villamossal vagy biciklivel, esetleg gyalog. Aki teheti, hagyjon fel a szén- és fatüzeléssel, helyette használjon gázt.

Szmog Debrecenben - MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Szmog Debrecenben – MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A kérések mellett vannak tiltások is: tilos a kerti hulladék (avar, fanyesedék stb.) és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése, de a polgármester arra is kérte a lakosságot, hogy a napokban – saját és környezetük egészsége érdekében – tartózkodjanak mindenféle nyílt színi tűzgyújtástól.

A magas szállópor-koncentráció miatt különösen veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek, akiknek javasolják, hogy kerüljék a szabadban való tartózkodást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top