Aktuális

Pécsen és Nyíregyházán is szmogriadó van

Pécsen és Nyíregyházán is rendkívül rossz a levegő minősége. Aki teheti, ma ne menjen ki a szabadba!

A levegő minőségének romlása miatt elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Nyíregyházán és Pécsen is.

Pécs

Három pécsi monitorállomás mérései alapján az elmúlt két napon meghaladta a szálló por (PM10) légköri koncentrációja a tájékoztatási küszöbértéket. Kiemelték: a meteorológiai előrejelzések szerint a jelenlegi légköri állapot is kedvez a szmoghelyzet fennmaradásának. 

A levegőminőség-romlás miatt leginkább veszélyeztetettek a légúti és keringési betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek. Az önkormányzat azt javasolja nekik, hogy ne tartózkodjanak a szabadban, és ne szellőztessenek.

Páva Zsolt polgármester ezért arra kér mindenkit, hogy kerülje a személygépjárművek – főként a dieselüzeműek – használatát, utazzon inkább a közösségi közlekedéssel, és lehetőleg ne tüzeljenek szénnel és fával.

Nyíregyháza

Nyíregyházán a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke szombaton és vasárnap meghaladta a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási értéket. A Széna téri mérőállomás szombaton köbméterenként 150, vasárnap pedig 125 mikrogrammos értéket regisztrált. A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben jelentős javulás a hét elején nem várható.

Az önkormányzat arra kér mindenkit, hogy ne használja a személyautókat, főleg a dízelüzeműeket, utazzon autóbusszal, és ha lehetséges, mérsékelje a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. A riasztási fokozat alatt tilos minden nyílt téri égetés.

A levegő szennyezettsége rendkívül magas, ezért a szabadban a sportolást, hosszabb tartózkodást kerülje el mindenki, aki teheti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top