Aktuális

Időjárás: nem sok jóra számíthatunk hétvégén

Hétvégén nem fogad bennünket kegyeibe az időjárás: tartós köd, ónos szitálás és extrém hideg is lesz, több helyen elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Péntek délután még az ország nagy részén gyengén felhős, napos idő várható, de helyenként – elsősorban délkeleten – tartósan megmarad a köd, illetve az alacsony szintű rétegfelhőzet. Az előttünk álló éjjel főként az Alföld középső részén és a Dunántúl keleti felében sűrű, zúzmarás köd képződésére kell számítani, amely foltokban szombat napközben is megmaradhat. Szombat este ismét többfelé köd kialakulása várható az ország középső területén. Szombat hajnalra a Duna–Tisza köze sávjában, az Északi-középhegységben (annak is inkább a nyugati felén), illetve a délnyugati határszél közelében –15 fok alá süllyedhet a hőmérséklet – figyelmeztet a kiderul.hu.

Szombati minimumok - forrás: kiderul.hu
Szombati minimumok – forrás: kiderul.hu

Szombat napközben az éjjel képződött köd fokozatosan feloszlik, de foltokban – főként a déli, délkeleti tájakon – tartósan megmarad, másutt gyengén felhős lesz az ég, több órára kisüt a nap. A ködös, felhős tájakon hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Általában mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire –7 és –14 fok között várható, de a derült, vastagabb hóval borított vidékeken –20 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a napos tájakon 0, a ködös területeken –10 fok körül alakul.

Tartós köd miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben szombaton Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Nógrád, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében, míg extrém hideg miatt Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Vasárnap az éjszaka képződő zúzmarás köd egy része tartósan megmarad, de lesznek napos körzetek is. Hószállingózás, ónos szitálás a ködös területeken előfordulhat. A változó irányú szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet –6 és –12, a vastagabb hóval borított, derült tájakon –15 és –20, a legmagasabb nappali hőmérséklet +2 és –4, a ködös részeken –5 és –8 fok között valószínű.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top