Aktuális

Antoni Tajani az Európai Parlament új elnöke

Strasbourgban kedden választották meg az Európai Parlament új elnökét. Az olasz néppárti képviselő, Antonio Tajani szoros küzdelemben győzött.

Az olasz jelöltet az Európai Parlament szavazásának negyedik, utolsó fordulójában választották meg a képviselői szavazatok 55,4 százalékával.

A 751 képviselő közül 663 adta le a szavazatát érvényesen. Tajani 351 voksot kapott, riválisa, a szociáldemokrata Gianni Pittella 282-t. Az abszolút többséghez minimum 317 szavazatra volt szükség.

Az első három körben még hat elnökjelöltre szavazhattak a képviselők, a szabályok értelmében azonban amennyiben ezekben a fordulókban egyik jelölt sem szerzi meg az abszolút többséget, akkor a negyedik körben az előzőleg legtöbb szavazatot kapó két jelölt között dől el a verseny.

Az elnökválasztáson bármelyik képviselő indulhat abban az esetben, ha valamelyik frakció vagy a képviselők öt százaléka támogatja az indulását.

Egy parlamenti ciklus öt évig tart, az elnökök, az alelnökök, a quaestorok és a szakbizottsági elnökök mandátuma ugyanakkor két és fél évre szól. Antonio Tajani megbízatása ennek megfelelően a 2014-2019-es európai parlamenti ciklus második felére érvényes.

Martin Schulz, az EP szociáldemokrata elnöke november végén jelentette be, hogy a januárban lejáró megbízatása után távozik a strasbourgi testületből, és ősszel indul a német szövetségi parlamenti választáson.

Pártközi megállapodások alapján eddig hagyományosan a néppárti és a szociáldemokrata frakció soraiból felváltva választották az Európai Parlament elnökét, Martin Schulzot ugyanakkor egymás után kétszer is megválasztották. Tajani győzelmével az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökségét is néppárti politikus foglalja el, felborítva a politikai erők eddigi viszonylagos egyensúlyát.

Az Európai Parlament képviselői szerdán a tizennégy alelnök és az öt quaestor személyéről döntenek.

Antonio Tajani az Európai Parlament új elnöke
Antonio Tajani az Európai Parlament új elnöke (fotó: Wiki)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top