Aktuális

Brexit: Nincs visszaút. Így távoznak a britek az EU-ból

Hét hónappal a népszavazást követően ma végleg eldőlt, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, és lemond minden azzal együtt járó kedvezményről is, így az uniós belső piac tagja sem marad.

Theresa May kedden tartott beszédet kormánya Brexit-tárgyalási célkitűzéseiről Londonban. A brit kormányfő kijelentette, London “a lehető legnagyobb mértékű hozzáférést” kívánja elérni az uniós belső piachoz Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnését követően.

Theresa May szerint a brit tagság megőrzése az egységes belső piacon azért nem lehetséges, mert az az EU-szabályok, köztük a szabad munkaerőmozgás uniós alapelveinek elfogadását jelentené anélkül, hogy a brit kormánynak szavazati joga lenne e szabályozások alakításában. Emellett ha az Egyesült Királyság az Európai Unió egységes belső piacának tagja marad, akkor el kellene fogadnia az EU bíróságának jogi fennhatóságát is. Mindezek elfogadása pedig azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság “egyáltalán nem is lépne ki” az EU-ból.

A bevándorlás ellenőrzését is megtartja magának a szigetország. A jelenleg Angliában élő magyarok és más európai munkavállalók és diákok maradásának jogi feltételeit hamarosan kidolgozzák. Azt viszont London határozza meg, a jövőben milyen feltételekkel lehet az országba költözni, ahogyan a kereskedelem feltételeit is.

Egyelőre azt még nem tudni, a Brexit után milyen és mennyi ideig tartó átmenetet képzel el a brit kormány. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top