Aktuális

Kegyetlen halál várt a montenegrói flamingókra

Számos vízi madár, köztük több tucat flamingó pusztult el a szokatlanul hideg időjárás miatt Montenegróban. A madarak belefagytak az Ulcinj melletti sópárló vizébe.

Több tucat flamingó lelte halálát a kegyetlen hideg miatt Montenegróban, a melegebb időhöz szokott madarak belefagytak az Ulcinj melletti sópárló vizébe. A montenegrói madárvédelmi központ tájékoztatása szerint főként fiatal egyedek pusztultak el, a rutinosabbak vagy a Bojana folyó, vagy a sópárló olyan részén húzta meg magát, ahol nem fagyott be a víz. A fagy nemcsak flamingókkal, hanem több tucat vadkacsával és más vízi madárral is végzett.

A flamingók a melegebb éghajlatú vidékeket kedvelik, és csak 2011-ben telepedtek meg a montenegrói tengerparton, de számuk egyre nő. Míg kezdetben 450 példányt regisztráltak, addig 2015-ben már 2500 egyedet számoltak össze az ulcinji sópárló területén. A szakértők szerint azért választják Montenegrót Olaszország, Törökország, Spanyolország, Franciaország vagy épp Algéria helyett, mert ott több a táplálék, és jók a feltételek a fészkeléshez is. Elvileg.

A 2013-ban lerakott tojásokat tolvajok lopták el, tavaly pedig a legtöbb fészket elárasztotta a víz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top