Aktuális

A Kékestetőn már 40 centis a hó

Országszerte jelentős mennyiségű hó hullott szombat reggelig, Kékestetőn már 40 centiméteres a hó vastagsága. Jelenleg az ország keleti felében többfelé havazik. Hóhelyzeti körkép és hétvégi időjárás-előrejelzés.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a 300 méter feletti települések közül Mátraszentimrén 35, Bükkszentkereszten 30, Bükkzsércen 28, Bélapátfalván 22 centiméternyi hó esett. Aggteleken 23 centiméter a hóvastagság. Az alacsonyabban fekvő települések közül a Miskolc Diósgyőr mérőállomáson is 30 centiméteres a hó. Egerben a péntek esti adatok szerint több mint 20 centiméternyi hó hullott.

Ez is érdekelhet Megnézem

Pest megyében Szentmártonkátán és Szobon 16, Vámosmikolán 14 centiméternyi hó hullott szombat reggelig. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint több nagy városban (Budapesten, Pestszentimrén és Pestszentlőrincen, Szegeden, Békéscsabán és Pécsen) is több centiméternyi hó hullott, de 10 centiméter alatti a hóvastagság.

A repülőtéri mérőállomások közül a szolnokin 12, a kecskemétin 9, a debrecenin 2 centiméteres a hó. Sármelléken mindkét mérőállomáson 10 centiméteres hóvastagságot rögzítettek. A legfrissebb adatok szerint a pápai repülőtéren nincs hó.

Lesz még hó

A több helyen havazást okozó mediterrán ciklon csapadékzónája egyre inkább a keleti országrészre tevődik át, majd a délutáni órákra kelet felé elhagyja az országot. Addig nagyobb mennyiségű havazást (5 centiméter körüli friss hóréteget) leginkább az északkeleti megyékben okozhat.

A havazás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést szombatra a meteorológiai szolgálat.
Megjegyezték továbbá, hogy a Bakony magasabban fekvő vidékein az erős-viharos északnyugati szél hordhatja a havat.

–10 foknál is hidegebb lehet

Az előrejelzés szerint szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 Celsius-fok között valószínű. Késő estére mínusz 7 és 0 fok közé hűl le a levegő. Vasárnap néhol lehet kisebb havazás, hózápor. A minimum-hőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 4 fok között alakul, de a derült, hóval borított, illetve szélvédett tájakon mínusz 10 foknál hidegebb is lehet. A nappali maximumok mínusz 5 és plusz 2 fok között alakulnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top