Aktuális

Meglepő titok derült ki a Holdról

Az 1971-es Apollo 14 küldetés során gyűjtött kőzet- és talajmintákon elvégzett legújabb vizsgálatok arra utalnak, hogy eddig rosszul becsültük meg a Hold korát.

A legfrissebb számítások alapján a Föld kísérője idősebb annál, amit eddig gondoltunk. A Naprendszerünk nagyjából 4,6 milliárd évvel ezelőtt alakult ki, a Hold ezután jött létre.

A mostani becslések 4,51 milliárd évre teszik az égitest korát, amelyet a Holdon gyűjtött talajmintákból kivont cirkon ásvány korának meghatározásával állapítottak meg, a radioaktív izotópok bomlási ideje alapján (urán-ólom kormeghatározás). A cirkondarabkák egészen aprók voltak, nem nagyobbak egy homokszemnél.

Simán letagadhatna néhány millió évet (Fotó: NASA)
Simán letagadhatna néhány millió évet (Fotó: NASA)

“A méret nem számít, az ilyen kis szemcsék is csodálatosan őrzik az információt. Minél többet tudunk meg a Holdról, annál jobban megismerjük a Föld kialakulásának és fejlődésének történetét” – idézte Melanie Barbonit, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) munkatársát, a Science Advances című tudományos lapban megjelent tanulmány vezető szerzőjét a Phys.org.

A Hold a nagyjából 4,54 milliárd éves Földről leszakadt törmelékből jöhetett létre. A most vizsgált nyolc cirkonminta némelyikét egy korábbi UCLA-kutatás is használta, most azonban az akkori vizsgálati módszereknél pontosabb technológiát alkalmaztak.

Alan Shepard, az Apollo 14 űrhajósa még egy kis golfozásra is időt szakított a Hold felszínén (Fotó: NASA)
Alan Shepard, az Apollo 14 űrhajósa még egy kis golfozásra is időt szakított a Hold felszínén (Fotó: NASA)

Barboni elmondta, hogy még több mintát is elemezni fognak, ám nem gondolja, hogy ezek eredményei jelentősen megváltoztatják a 4,51 milliárdos becslést, legfeljebb 4,52 milliárd éves módosításra számít. “Ezek leginkább ellenőrző elemzések lesznek” – tette hozzá a szakember.

Az Apollo 14 űrhajósai, Alan Shepard és Edgar Mitchell több mint 41 kilogramm kőzetet gyűjtöttek a Hold Fra Mauro nevű fennsíkján 1971 februárjában. Két alkalommal tettek holdsétát, összesen kilenc órát töltöttek a Hold felszínén.

A héten már a második nagy tanulmány jelent meg a Holdról. Hétfőn egy izraeli kutatócsoport munkáját közölte a Nature Geoscience. A tudósok számításai szerint számos aszteroida Földbe csapódásának eredményeként alakulhatott ki a Hold, nem egyetlen gigantikus becsapódás szakította le a Földről a kőzetdarabot.

Barboni az izraeli kutatás eredményeiről elmondta, tekintet nélkül arra, hogy hány összeütközés alakította ki a Holdat, a végeredmény az az égitest, amit most látunk, és ennek az életkorát pontosították most új méréseikkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top