Aktuális

Az ózonpajzs után a Föld mágneses pajzsa is kilyukadt

Bolygónk magnetoszférája véd bennünket a káros kozmikus sugárzástól, azonban egy tudományos műhold nemrég talált rajta egy repedést.

A Discovery Channel híroldalának, a Seekernek az értesülései szerint az indiai GRAPES-3 teleszkóp még idén júniusban fedezte fel, hogy egy nagy erejű napkitörés valósággal feltépte a Földet védő magnetoszférát, amelynek eredményeként kozmikus sugárzás jutott be a bolygó légkörébe.

Szerencsére, a sugárzás nagy részét elnyelték az atmoszféra felső rétegeiben található részecskék, így a földfelszínt már legfeljebb nagyon kis mennyiség érhette el.

A magnetoszféra tartja távol a Föld felszínétől a kozmikus sugárzást (Kép: NASA)
A magnetoszféra tartja távol a Föld felszínétől a kozmikus sugárzást (Kép: NASA)

A GRAPES-3 teleszkópot üzemeltető Tata Institute of Fundamental Research és az Osaka City University szakértői szerint nincs ok pánikra, mert a mágneses pajzson keletkezett rés nyár óta megszűnt, de a jelenség kapcsán a kutatók hangsúlyozták, hogy a napkitörések veszélyeire jobban fel kellene készülnie az emberiségnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top