Aktuális

Ne egyél ilyen tányérból, mert mérgező

Kadmiumszennyezés miatt Star Wars figurás étkészletet hív vissza a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Kínában gyártott mérgező termékről Csehországban derült ki, hogy veszélyes az egészségre.

Arra kéri a lakosságot a Nébih, hogy ha korábban vásároltak a lenti képen látható, Star Wars mintás (Kylo Rent és a fénykardját ábrázoló) étkészletből, ne használják azt, mert azokban határérték feletti szinten van a kadmium, ami könnyen kioldódhat.

A kadmium a természetben csaknem mindenütt előforduló környezeti szennyező anyag. Vegyületei erősen mérgezőek. A szervezetben elsősorban a májban és a vesében felhalmozódásra képes, bizonyítottan rákkeltő hatású. Élelmiszerekkel érintkező, nem megfelelően készített anyagokból, edényekből, eszközökből is kioldódhat, jelenléte a legkisebb mértékben sem kívánatos. 

Ne egyél ilyen tányérból, mert mérgező

A visszahívásban érintett Star Wars-figurás étkészlet adatai:

  • Megnevezés: Háromrészes kerámia reggelizőszett “Star wars VII breakfast set”
  • Tételazonosító: STW41 201511333
  • EAN kód: 8435333851296
  • Importőr: KIDS EUROSWAN, S.L. N.I.F: B – 62521620, Avda. Cadí 46. Pol. Ind. Sant Pere Molanta, 08799 Olèrdola Spanyolország.

 A mérgező étkészletről a cseh hatóságok riasztották az uniót, a Nébih intézkedett arról, hogy a magyar forgalmazók a kifogásolt tételt azonnal kivonják a forgalomból.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top