Aktuális

Hiába az extrém hideg, a kártevőktől nem szabadulunk meg

Ha azt hiszed, hogy az extrém hideg legalább arra jó, hogy elpusztulnak például a poloskák, akkor tévedsz.

Nem várható, hogy jelentősen csökkenne a kártevők száma a mostani hideg időszaknak köszönhetően. A néhány napig tartó extrém hideg ugyanis sokkal kevésbé ártalmas a rovaroknak, mint a hosszú nyári szárazság – mondta az InfoRádiónak Merkl Ottó, a Magyar Természettudományi Múzeum bogárgyűjteményének vezetője.

A szakember elmondta, hogy az inváziós fajok, például az amerikai szövőlepke hernyója, a harlekinkaticák vagy a poloskák egy része épületekbe húzódva telel át. Hozzátette: még azok a példányoknak a nagy része is túléli, melyek a szabadban maradnak.

A rovarok petéi akár a mínusz 50 fokos hideget is kibírják, kifejlett rovarlárvák ugyan nehezebben viselik a hideget, de a legtöbb rovar általában pete formájában telel át.

Vannak ugyanakkor olyan rovarok, amelyekből valóban kevesebb lesz a hideg miatt, ilyenek például az újonnan betelepült szúnyogfajok, a tigrisszúnyog, a koreai szúnyog és az egyiptomi szúnyog.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top