Aktuális

Barack Obama érzelmes búcsúbeszédet mondott, hasonlóan búcsúznak tőle a sztárok

Az USA 44. elnöke Chicagóban mondta el búcsúbeszédét, ugyanott, ahonnan több mint nyolc évvel ezelőtt elindult a Fehér Házért. Barack Obama szeme könnyes lett, amikor köszönetet mondott az őt mindenben támogató first ladynek, Michelle Obamának.

A két négyéves terminus után leköszönő Barack Obama magyar idő szerint kedden éjjel elmondott búcsúbeszédében a demokrácia védelmezésére szólította fel az amerikaiakat. A beszéd az Egyesült Államok legnagyobb konferenciatermében hangzott el, nem messze a chicagói Grant Parktól, ahol nyolc évvel ezelőtt győzelmi beszédét tartotta.

Barack Obama nyolc év után távozik az elnöki székből
Barack Obama nyolc év után távozik az elnöki székből

“Michelle-t és engem nagyon meghat az a túláradó szeretet, amit az elmúlt napokban kaptunk – kezdte beszédét Barack Obama. – Most azonban rajtam a sor, hogy köszönetet mondjak mindenkinek, azoknak, akik támogattak, és azoknak is, akikkel szinte semmiben nem értettünk egyet.”

Obamától számos híresség és egyszerű amerikai is búcsúzik a közösségi oldalakon, az Instagramon például több színész, énekes, divattervező és további ismert emberek is megköszönték az elmúlt nyolc évet.

“Amerika szinte minden tekintetben egy jobb, erősebb hely, mint nyolc évvel ezelőtt” – mondta Obama több mint 18 000 összegyűlt támogatójának. De arra is felhívta a figyelmet, hogy “a demokráciát éppen az fenyegeti, ha természetesnek vesszük a létezését”.

A leköszönő elnök azt mondta, ha nyolc évvel ezelőtt azt mondja, két terminusa végére további húszmillió amerikainak lesz egészségbiztosítása, leszámolnak a 2001. szeptember 11-i terrortámadások mögött álló Oszama bin Ladennel, egyetlen lövés nélkül leállítják az iráni atomprogramot, és újra diplomáciai kapcsolatokat létesítenek Kubával, a szavazók azt mondták volna, hogy túl sokat akar markolni.

A remény továbbra is él

A megosztott ország polgárainak azt tanácsolta, próbálják magukat mások helyébe képzelni és az ő szemszögükből is megvizsgálni a különböző problémákat, kérdéseket.

A most 55 éves politikus 2008-ban a remény és a változás üzenetével nyerte meg az elnökválasztást, és politikájától függetlenül az elmúlt nyolc év során sikerült megőriznie karizmáját és népszerűségét.

Utódját, a novemberben megválasztott Donald Trumpot január 20-án iktatják be hivatalába. A most 70 éves Trump azt ígérte, Obama számos döntését visszájára fogja fordítani. Hogy ebből mennyi valósul majd meg, azt egyelőre nem lehet tudni.

Obama azt is mondta, Joe Biden alelnök személyében
Obama azt is mondta, Joe Biden alelnök személyében “testvérre talált”

A közönség soraiból gyakran felhangzott a “four more years” (még négy évet) skandálás, amelyre Obama mosolyogva annyit mondott: “sajnos nem tehetem meg”, utalva az arra az alkotmányos korlátozásra, amely szerint egy elnök legfeljebb kétszer négy évig lehet hatalmon.
A tömeg hangos fújolásba kezdett, amikor Obama megemlítette, hogy január 20-án átadja a hatalmat Trumpnak.

“Nem, nem, nem, nem, nem” – csitította a közönséget az USA 44. elnöke, majd azt mondta, a hatalom átadása két szabadon megválasztott elnök között az amerikai demokrácia szimbóluma.
Ennek ellenére felhívta rá a figyelmet, hogy a demokráciát jelenleg három tényező fenyegeti: a gazdasági egyenlőtlenség, az etnikai megosztottság és a tény, hogy a társadalom különböző csoportjai “buborékokba” húzódnak vissza, ahol a vélemények nem tényeken és közmegegyezésen alapulnak.

Thank you, I love you ❤???????????????? ???????? ???????? ???????? #Obama #OURpresident.

A video posted by Bella Hadid (@bellahadid) on

“Ha próbáltatok már idegenekkel vitatkozni az interneten, próbáljátok meg milyen, ha élőszóban cseréltek eszmét valakivel” – a közönség nevetéssel és tapssal jutalmazta a leköszönő elnököt.

Trumpnak is üzent

A beszéd összességében pozitív és optimista hangulatú volt, Obama a fiatalokhoz is intézett pár mondatot. Elmondta, hogy az amerikai fiatalok miatt – akik a kampányában is dolgoztak, és akik egy igazságos, befogadó Amerikában hisznek – most optimistább az ország sorsát illetően, mint amikor 2009-ben hivatalába iktatták.

“Igen, tudjuk, igen, megtettük” – idézte fel egykori kampányszlogenjét, kiegészített formában az amerikai elnök, aki a hagyományoktól eltérően nem a Fehér Házban mondta el búcsúbeszédét. Obama felhívta a figyelmet a tudományok tiszteletben tartására és a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságára is, ezeket a megjegyzéseit nehéz lenne nem úgy értelmezni, hogy utódjának küldött üzenetekről van szó. Akárcsak az etnikai kérdésekkel kapcsolatos mondatait, amelyért Obama az egyik legnagyobb tapsot kapta. A jelenlegi elnök azt mondta: “visszautasítom a muszlim-amerikaiakkal szembeni diszkriminációt”, majd hozzátette: “a demokrácia akkor omlik össze, amikor behódolunk a félelmeinknek”.

Érzelmes búcsú

Obama érzelmes szavakat intézett feleségéhez és lányaihoz is. Michelle Obamát lánykori nevén Michelle LaVaughn Robinsonnak szólította, akiről elmondta, hogy a first ladyként alázattal, kitartással, stílussal és jó humorral szolgálta az amerikai népet, illetve olyan Fehér Házat hozott létre, ami mindenkié. A beszédnek ezen a pontján a leköszönő elnök meghatódott, még a könnyeit is törölgetnie kellett. Lányaihoz szólva (bár a helyszínen csak nagyobbik lánya, Malia Obama hallgatta szavait) annyit mondott: az elmúlt nyolc évben a legkülönlegesebb körülmények között lett belőlük erős fiatal nő.

“Bármit értem is el az életben, mindig arra leszek a legbüszkébb, hogy a ti apukátok lehetek” – mondta két lányának.

Malia Obama megöleli leköszönő édesapját
Malia Obama megöleli leköszönő édesapját

Barack Obama beszéde zárásaként a következő üzenetet adta át az amerikaiaknak: “arra kérlek titeket, hogy higgyetek. Nem abban, hogy én képes vagyok változást hozni, hanem abban, hogy ti is képesek vagytok erre”.

Obama népszerűsége jelenleg 57 százalékon áll, az Associated Press és a NORC Center for Public Affairs Research felmérése szerint – ez körülbelül azonos a szintén kétszer négy évig szolgáló Bill Clintonéval.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top