Aktuális

“Ilyen ez a papszakma” – nem foglalkozik a pécsi irgalmasokkal a kabátgyűjtő akció szervezője

A Szabadfogas nevű kabátgyűjtő akció néhány nap alatt szinte az egész országban beindult. A mozgalmat elindító Gerlóczy Zsigmonddal beszélgettünk.

Az országban napok óta tomboló kőkemény fagy miatt egymást érik a felhívások, amelyek az utcán élő, rászoruló emberek segítésére figyelmeztetnek. Gerlóczy Zsigmondot is egy hasonló fotó késztette cselekvésre.

“A Facebookon láttam egy fotót, hasonlót az alábbihoz, és nagyon szomorú lettem, hogy milyen kevesen foglalkoztak vele” – mondta a zeneszerzéssel és prózaírással foglalkozó Gerlóczy. “Ez szombat délután volt, 2-3 körül, egy-két órával később már el is készült a mozgalom oldala és a szöveg, estére pedig már 30-40 helyen felálltak a szabadfogasok. A Vígszínház előtt, ahová én tettem az elsőt, este tízre 300-400 kabát gyűlt össze. Vasárnap estére már országszerte több mint 100, ma reggelre pedig már körülbelül 170 ponton érhetőek el a szabadfogasok az országban.”

Gerlóczy hozzátette, nagyon szeretné, ha a hideg idő végével a Szabadfogas nem szűnne meg, hanem az év minden időszakában tudnának valamilyen fontos ügyért tenni valamit.

Gerlóczy Zsigmond szeretné, ha a Szabadfogas mozgalom a hideg elmúltával is felkarolná a fontos ügyeket (Fotó: Éder Krisztián)
Gerlóczy Zsigmond szeretné, ha a Szabadfogas mozgalom a hideg elmúltával is felkarolná a fontos ügyeket (Fotó: Éder Krisztián)

“Több tízezer embert mozgatott meg az akció, akik mindenféle politikai és egyéb hovatartozáson felülemelkedve fogtak össze, hogy segítsenek” – mondta a 21 éves fiatalember, akit várhatóan idén tavasszal Jeles András rendező új filmjének főszereplőjeként is megismerhet az ország. “Először egy facebookos eseményt csináltam, ami másfél hétre szólt, mert nem gondoltam, hogy ekkora tömeget meg tudok mozgatni. Most már van a Szabadfogasnak rendes Facebook-oldala is, ha vége lesz a hidegnek, a jövőbeni szervezkedések is ott zajlanak majd.”

A “pécsi irgalmatlanok”

Bár a kezdeményezéshez számos intézmény, cég és kisvállalkozás is örömmel csatlakozott, ahogy tegnap megírtuk, nem mindenki nézte jó szemmel az országot ellepő szabadfogasokat. A pécsi irgalmasok templomának egy munkatársa Facebookon közölte, hogy a templom kerítésén nem látják szívesen a rászorulók megsegítésére szánt kabátokat. A 444.hu megkereste a templom egyik papját, aki nem tartja szerencsésnek a kabátgyűjtő akciót. Szerencsére azóta egy helyi kávézó már átvette a kabátok gyűjtésének terhét az irgalmasoktól.

“Nem vagyok hajlandó a pécsi irgalmasokkal foglalkozni – közölte Gerlóczy Zsigmond. – Szomorú, amit csináltak, de ilyen ez a papszakma…”

A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat a Szabadfogas Facebook-oldalán, a fenti térképen pedig azt is láthatja, hogy az országban hol várják a fogasok a rászorulóknak szánt kabátokat. Ha a kemény hidegben bárki az utcán élő embereket lát, lépjen kapcsolatba a Menhely Alapítvánnyal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top