Aktuális

Százezres büntetés ingyenes videojátékért

Kvázi direkt bírságoltatta meg magát egy egyesület azért, hogy egy elavult jogszabályra felhívják a közvélemény és a hatóságok figyelmét.

Létezik egy régi videojátékokért rajongó egyesület, ami a nyolcvanas–kilencvenes évek ezzel kapcsolatos tárgyi emlékeit, relikviáit gyűjti és ápolja. Az InsertCoin Egyesület több régi játéktermi géppel is rendelkezik, ezek közül egyet elvittek az egyik budapesti szórakozóhelyre, és a népszerűsítő rendezvény után otthagyták, hogy bárki játszhasson vele. Pénzbedobó nyílását leragasztották, ingyen lehetett használni.

Most levélben megkapták a NAV határozatát, amiben egy régi, 1991-es törvényre hivatkozva 100 000 forintos bírságot szabott ki az egyesületre, mert típusengedély nélküli játékgépet üzemeltettek. Az adóhatóságot nem hatotta meg az sem, hogy a gépbe nem lehet pénzt bedobni, és az egyesületnek ebből semmilyen haszna nem származik.

A NAV-nak nyilvántartásba kell venni a játékautomatákat, de csak azokat veszi nyilvántartásba, amelyek a jogszabályban előírt műszaki követelményeknek megfelelnek. Vagyis a pénzbedobó tényleg olyan érméket fogad el, amit el kell, és pontosan számolja a bevételt. Az említett gépbe azonban nem kell és nem is lehet pénzt bedobni. A típusengedéllyel rendelkező gépek után pedig rendszeres, közel százezer forintos éves díjat kell fizetni a NAV-nak.

Kaptás András, az egyesület elnöke szerint céljuk, hogy megváltoztassák a régi, értelmetlen jogszabályt, részben ezért is helyezték ki a gépet. Azt még nem tudják, hogy befizetik-e a százezer forintos bírságot, vagy fellebbeznek – írja az index.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top