Aktuális

Évek óta nem láttunk ilyet: zajlik a jég a Dunán

A rekordhidegnek és a tartós fagynak mostanra meglett az eredménye: az ország állóvizei után, most már a legnagyobb folyóink is jegesednek. A Duna is zajlik, amire évek óta nem volt példa.

Szombatról vasárnapra virradóan megdőlt az országos napi minimum-hőmérsékleti rekord. Mostanáig ezen a napon 1985-ben mérték a leghidegebbet: 32 éve a Nógrád megyei Romhányon -26,5 fokig csökkent a hőmérséklet, ám tegnapról mára, a Pest megyei Tésán még ennél is hidegebbet mértek: -28,1 fokig hűlt a levegő.

A rekordhideg és a tartós fagy alaposan próbára teszi az országot. Miközben Salgótarjában egy váratlanul meghibásodott távhővezeték miatt több száz lakás maradt fűtés nélkül, az extrém hideg vasárnap reggelre áldozatokat is szedett: a XIV. kerületi Kövér Lajos utcában egy férfi és egy nő holttestére bukkantak a járókelők, akiken a kiérkező mentők sem tudtak segíteni. Minden bizonnyal megfagytak.

A tartós hideg hatására nemcsak az ország legnagyobb állóvizei, de a legnagyobb folyók is jegesedni kezdtek. Budapesten évek óta nem volt példa a dunai jégzajlásra, most azonban több videó is készült a lenyűgöző jelenségről. Íme az Időkép videója:

A vasárnapi jégzajlásról Szűcs Balázs készített két felvételt:

 

 

Olvass még többet a rekordhidegről az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top