Aktuális

Megmenekülhetünk a verespataki cianidos aranybányától

Utolsó munkanapján a világörökség részének javasolta Verespatakot a leköszönő román kormány, így a terület megmenekülhet attól, hogy Európa legnagyobb külszíni aranybányájává váljon.

A világörökség részének ajánlotta az aranybányájáról elhíresült Verespatakot a leköszönő román kormány utolsó munkanapján. Az UNESCO valószínűleg beemeli az erdélyi települést és környékét a védendő értékek közé, így azon többet aranybánya nem működtethető. A román kormány régóta perben áll a befektetést tulajdonló Gabriel Resources kanadai vállalattal, ami 1180 milliárd forintos kártérítést kér, amiért nem termelhet ki aranyat a területen. Pedig lenne mit: ciántechnológia alkalmazásával 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt lehetne kibányászni Verespatakról. 

Január másodikán még úgy tűnt, hogy a leköszönő román miniszterelnök – korábbi ígéretével szemben – mégsem kérvényezi Verespatak világörökséggé nyilvánítását az UNSESCO-nál. Ám Dacian Ciolos megváltoztatta döntését, miután hatalmas nemzetközi felháborodás kerekedett a be nem tartott ígéretéből. Több mint tízezer aláírással ellátott petíciót kapott a kormány, amiben arra kérték Ciolost, ne várja meg a következő kormány hatalomra kerülését. A nyomásgyakorlás sikeres volt, január 4-én leadták az UNSESCO-hoz a szükséges dokumentumokat, másnap pedig beiktatták az új román kormányt. 

Mivel a verespataki Kirnik-hegy mélyén kétezer éves római kori aranybányajáratok vannak, így szinte biztos, hogy az UNSESCO megadja a világörökségi státuszt Verespataknak. Átminősítése után a területen soha többé nem lehet aranybányát működtetni.

origo

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top