Aktuális

Nem lesznek hatórás munkanapok

Svédországban kipróbálták azt, milyen lenne a hatórás munkanap. S bár a kísérlet hozta az elvárt eredményt, mégis inkább maradnak az eddigi rendszer mellett.

Svédországban egy göteborgi öregek otthonában kísérleti jelleggel a dolgozók átálltak hatórás munkanapra. A program működött, a változás jót tett a dolgozókkal: jobban dolgoztak, vidámabbak, boldogabbak voltak. Rövidebb munkaidő alatt, de jobb minőségű, koncentráltabb munkát végeztek. Közben az is kiderült, hogy a dolgozók boldogsága igen drága.

A kísérlet idejére 17 új nővért kellett felvenni a kieső időszakokra az intézménynek, ami 12 millió svéd koronás pluszköltséget jelentett az otthon fenntartójának, az önkormányzatnak. Igaz, az állam nyert a programon, mert a pluszfoglalkoztatással 4,7 millió koronát takarított meg: csökkent a munkanélküliség, nőttek az adóbevételek. Ellenben még így is hétmillió koronás negatív eredménye van a hatórás munkanapnak, ami jelenleg még a svéd jóléti államnak is drága.

Ettől függetlenül a munkaidő csökkentésében látják a jövőt a göteborgi kísérlet ötletgazdái. Szerintük hosszabb távon a jobb minőségű munkával megtérül a pluszbefektetés. Arról nem is szólva, hogy ha kevésbé hajtják az embert, élete alatt többet tud dolgozni.

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top