Aktuális

Szmogriadó: így védheted meg a gyerekedet

Nemcsak Budapesten, az ország több városában is egészségtelen a levegő. Mit csinálj, és hogyan védheted meg a gyerekedet?

Ázsiában már egészen bevett dolog a speciálisan erre kifejlesztett maszk használata az utcán: nem engedi ugyanis a légutakba bejutni a káros, apró részecskéket a levegőből, ezt szűri meg. Magyarországon ilyet nem nagyon hordanak, bár már jó ideje előre figyelmeztetnek minket is, ha jelentősen megnő a levegő légszennyezettsége. Dr. Marsi-Molnár Barbara gyermekpulmonológust kérdeztük, hogy ő mit tanácsol szmogriadó esetén.

Amikor szmogriadó van, az azt jelenti, hogy a levegőben sokkal több a por és az egyéb szennyező anyag, mint máskor. Ez azért veszélyes, mert belégzéskor akár orron, akár szájon keresztül ezek az apró részecskék bejutnak a légcsőbe, és ott különböző gyulladásokat okozhatnak, esetleg hosszan elhúzódó, krónikus köhögéssel is járhatnak. Gyerekkorban elsősorban az asztmás kicsiket viseli meg egy-egy ilyen időszak, ilyenkor nem tanácsos a lakásban szellőztetni, és csak akkor kell kivinni a gyereket, ha ez feltétlenül szükséges. Nyilván nem lehet napokra a lakásban maradni, de az asztmás gyerekek szüleinek erre tényleg figyelniük kell, mert ilyenkor könnyebben befulladhat a gyerek, gyakran előfordulhat nehézlégzés, rosszullét.

Szmogriadó: ha nem muszáj, ne menjünk ki

A gyerekek nagy része kinövi az asztmát felnőtt korára, akiknek azonban megmarad ez a betegségük, vagy más krónikus légúti betegségük van, azoknak felnőttként is oda kell figyelniük erre. A dohányosokra ugyanez vonatkozik: 20-30 év masszív dohányzás után a tüdőállomány elveszíti a rugalmasságát, ennek az egyik csalhatatlan jele a masszív köhögés. Ők például könnyebben megbetegszenek egy ilyen »szmogos« időszakban, tehát nekik is érdemes az elkerülhetetlennél nem többet tartózkodni a szabad a levegőn. Magyarországon nem divat a szmog elleni maszk, pontosan én sem tudom, hogy mennyire megbízhatóan szűri meg ezeket a káros szemcséket, de biztosan vannak ezekből is nagyon jók, aminek a hordása biztosan segít, tehát így is lehet védekezni.”

fotó: Leéb Ádám
fotó: Leéb Ádám

“Az nagyon fontos, hogy az asztmás gyerekek és felnőttek ilyenkor mellőzzék a szabad levegőn végzett sportot, mert az biztosan nem jó, a tornatanárok szmogriadó alatt ne futtassák kint a gyerekeket, mert az többet ront, mint használ az egészségüknek. Egyébként a szmog általában is károsítja az egészséges tüdőt, a szennyezett városban élők tüdején 60-70 éves korukra jól látszik a lerakódás. Az ilyen idősebb emberek fogékonyabbak lesznek emiatt az egyéb légzési betegségekre” – mondta el az NLCafénak dr. Marsi-Molnár Barbara.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top