Aktuális

Árzuhanás: olcsóbb lesz a tojás és a baromfi

Mindkét termék áfája 5 százalékra csökken január 1-től. Ez több mint ezer forint megtakarítást jelent majd egy átlagos családnak.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója az MTI-nek elmondta, a kedvezményes áfakulcs alkalmazását régóta szorgalmazta a szakmai szervezet. Azzal, hogy a mostani 27 százalékról 5 százalékra csökken az áfa, nőhet a belföldi baromfihús- és tojásfogyasztás, csökkenhet a szürke- és a feketegazdaság aránya a termékpályán. A hús esetében az adócsökkentés egyenlő versenyesélyt teremt az ágazatnak, miután ez év január 1-jétől csak a sertés tőkehúsok adótartalma csökkent. A baromfitermékek áfájának csökkentése országosan mintegy 55 milliárd forint fogyasztói megtakarítást jelenthet – közölte a BTT elnök-igazgatója.

A magyar fogyasztók átlagosan évi 23.344 forintot költenek baromfihúsra, ebből csirkehúsra 16.793 forintot. Amennyiben változatlan keresleti és kínálati feltételek lesznek jövőre is, úgy jövőre ez a kiadás 4045 forinttal csökken, egy négytagú család havi 1350 forintot takaríthat meg – jegyezte meg Csorbai Attila.

Hozzátette: ma Magyarországon egy ember évente mintegy 30-32 kilogramm baromfihúst fogyaszt el, ha ehhez a különféle baromfihús-készítményeket – például a felvágottakat – is hozzászámítják, akkor a fogyasztás mintegy 40 kilogramm évente és fejenként. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerinti tojásfogyasztási adatokkal számolva mintegy 8600 forint körüli összeget költenek az emberek tojásra egy évben, ez az áfacsökkentés hatására 7110 forintra csökkenhet 2017-ben.

A szakember szerint így jövőre a mostani darabonként 40 forint helyett 33 forint lesz a legolcsóbb fehérjeforrás darabja, illetve 2017-ben ugyanakkora összegért 215 tojás helyett 260 darabot vehetnek a vásárlók.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top