Aktuális

Anglia elmeszelte az Ubert, Európában is fizethetik az áfát

A taxisokat felbőszítő szolgáltatással szemben a brit Munkaügyi Bíróság hozott precedensértékű ítéletet, amelynek értelmében akár több száz millió eurót is kifizethet a cég az európai tagállamoknak.

A UK Employment Tribunal, vagyis Nagy-Britannia munkaügyi bírósága még 2015-ben hozta meg az ítéletet, amely szerint az Uber sofőrjei alkalmazottak, vagyis a cégnek be kell fizetnie a sofőrök keresetének 16,67 százalékát áfa formájában. Mindezt ráadásul az elmúlt négy évre vonatkozóan kell megtennie, márpedig ez csak a 2015-ös év brit eredményeit nézve nagyjából húszmillió fontot (több mint 7,3 milliárd forintot) jelent.

Magyarországon az Uber alulmaradt a taxisokkal szemben (Fotó: Tumblr)
Magyarországon az Uber alulmaradt a taxisokkal szemben (Fotó: Tumblr)

Mivel az Európai Unió – amelynek Nagy-Britannia egyelőre még tagja – áfatörvényeit harmonizálták, ez nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy az Ubernek a többi EU-tagállamban is hasonló fizetési kötelezettséggel kell szembenéznie, ez pedig akár több száz millió eurós kifizetést is jelenthet a tagállamok kormányai számára.

A cég csak az elmúlt negyedévben 800 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el, mivel a legtöbb piacon az alacsony árakkal próbálnak alternatívát kínálni a taxikkal szemben. Azonban a bírósági ítélet értelmében ez a veszteség jelentősen növekedhet a közeli jövőben, olyannyira, hogy az Ubernek komoly befektetői tőkére lesz szüksége, ha talpon akar maradni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top