Aktuális

Gyomirtó szerek engedélyét vonta vissza az unió

Nyakra-főre öntötték a szántóföldekre és permetezték a növénykultúrákra eddig a glifozáttartalmú készítményeket, ám most az Európai Unió 24 szer engedélyét visszavonja.

A visszavonásra azért van szükség, mert az Európai Bizottság nem kívánatos összetevőnek minősítette a glifozátkészítmények polietoxilált faggyúamin tartalmát. A hatóanyagot tartalmazó gyomirtó szereket 2017. május 31-ig lehet forgalmazni és 2017. november 30-ig felhasználni, a termékeken ezt a két dátumot szerepeltetni kell.

Gyomirtószerek engedélyét vonta vissza az unió

A glifozáttartalmú készítmények évek óta a legnagyobb mennyiségben forgalmazott termékek, 2015-ben Magyarországon például mintegy 1,4 millió kiló hatóanyagot tartalmazó terméket hoztak kereskedelmi forgalomba. A glifozát hatóanyagú, totális hatású gyomirtó szereket szántóföldön a kultúrnövény betakarítása után, vetés előtt alkalmazzák, valamint szőlőben és gyümölcsösökben is használják irányított, a kultúrnövényt védő permetezéssel.

A visszahívott gyomirtó szerek tételes listája a Nébih oldalán érhető el, ezen a linken.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top