Aktuális

Nem divatból kapnak mellényt a finn kutyák

Finnországban annyira megszaporodtak a farkastámadások, hogy egy helyi feltaláló chilipaprikás védőmellényt tervezett a kutyáknak. Az éles teszt tavasszal indul.

Egy különleges mellény tervezett a farkastámadások ellen egy feltaláló, amivel egy kelet-finnországi város kutyáit vértezik majd fel. A mellényre azért van szükség, mert a legtöbb európai országhoz hasonlóan a szürke farkas Finnországban is védett állat, így olyan megoldás kell a távol tartására, ami nem öli meg. 

Jussi Aro feltaláló és kutyája Minkak kipróbálják a chilis mellény prototítpusát - fotó: Pertti Huotari / Yle
Jussi Aro feltaláló és kutyája Minkak kipróbálják a chilis mellény prototítpusát – fotó: Pertti Huotari / Yle

Nurmes város kutyái tesztelik majd a mellényt, ami úgy működik, mint egy paprikaspray, csak itt nem az áldozat, hanem a farkasharapás aktiválja a mentőmellénybe rejtett patronokat. A feltaláló abban bízik, hogy ha a patronokból kiáradó chili az állat pofájába, orrába jut, ez elegendő lehet ahhoz, hogy elrettentse. A védőeszközt jövő tavasszal kezdik tesztelni. 

Finnországban 250 szürke farkas él, ám Nurmes környékén különösen nagy a farkaskoncentráció. A környéken már 32 kutya esett áldozatul farkastámadásnak, a helyiek ezért alig merik kiengedni gyermekeiket és házi kedvenceiket a szabadba.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top