Aktuális

Lemondott Gyárfás Tamás

Lemondott Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

Lemondott Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke. A sportvezető ezt szerda reggel közölte az MTI-vel, az alábbiak szó szerinti közlését kérve:

Köszönöm. 1993-ban lettem az úszószövetség elnöke. Megtiszteltetés, hogy együttműködhettem nagyszerű edzőkkel, szakvezetőkkel és csodálatos versenyzőkkel. Nagy élmény, hogy részese lehettem öt hazai rendezésű Európa-bajnokságnak, boldogság, hogy ott lehettem, amikor sikerült elnyerni a FINA világbajnokság megrendezése jogát. A legeslegnagyobb öröm pedig az, hogy már látom az újonnan épülő úszókomplexumot. Kívánom, hogy a legeredményesebb sportág mielőbbi közgyűlése a legalkalmasabb elnököt válassza meg. Ezennel lemondok, mert úgy érzem, hogy most ezzel segíthetek a legjobban.”

Gyárfás Tamás szakmai életútja

Gyárfás Tamás 1949. március 22-én Budapesten született. Magyar-történelem szakos tanári diplomája megszerzése után 1972-ben sportújságíróként helyezkedett el a Népsportnál. 1984-ben, a Los Angeles-i olimpiáról tudósítva megismerkedett a profi hamisítóként is ismert Bodnár György vállalkozóval. 1989-ben az ő segítségével indították el a Sport Plusz című bulvárlapot, majd később a szintén ekkor induló Nap TV stábjához csatlakozott. 1993-ban megválasztották a Magyar Úszó Szövetség elnökévé.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Számos konfliktusba keveredett, többek között az egykori Postabank-vezér Princz Gáborral és az 1998-ban meggyilkolt Fenyő János médiavállalkozóval is. Ekkor Gyárfás neve is szóba került lehetséges megbízóként, amire ő azt állította, semmi köze Fenyő halálához.

Bár a kétezres évek második felére Gyárfás médiabefolyása elolvadt, az úszósportban továbbra is stabilak voltak a pozíciói: 2008-ban az európai úszószövetség, a LEN alelnökévé is megválasztották, majd egy évvel később a Nemzetközi Úszó Szövetség a FINA Bureau tagja lett.

A 2012-es olimpia után a kormánnyal is rendezte addig nem feltétlenül zökkenőmentes kapcsolatait, és sokan az ő érdemének tartják, hogy a FINA Magyarországnak adta a 2021-es úszó és vízilabda-bajnokság rendezési jogát.

2016-ban egymást követték a botrányok a Magyar Úszó Szövetség háza táján, a Kiss László-ügytől odáig, hogy a rióban három olimpiai aranyérmet szerző Hosszú Katinka és több hozzá csatlakozó úszó is lemondásra szólították fel Gyárfást. Bár eleinte ettől elzárkózott, most mégis sor került erre a lépésre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top