Aktuális

Egy év börtön vagy megvont állampolgárság járna zászlóégetésért Trump Amerikájában

Twitter-csatornáján jelentette be, hogy komolyabb büntetést vezetne be azokkal szemben, akik elégetik az amerikai zászlót. Jelenleg a gyakorlatot az amerikai alkotmány védi, mint a szabad véleménynyilvánítás egy formáját.

Donald Trump az állampolgárság megvonását vagy legalább egy éves börtönbüntetést is kilátásba helyezte az amerikai zászló elégetéséért. Az USA leendő, 45. elnöke mindezt annak ellenére publikálta Twitter-csatornáján, hogy a zászlóégetést az amerikai alkotmány első kiegészítése és két erről szóló legfelsőbb bírósági rendelet is védi, mint a szólásszabadság kiterjesztett formáját.
“Senkinek sem szabadna engedni, hogy elégesse az amerikai zászlót – ha megteszik, annak következménye kell hogy legyen – például az állampolgárság elvesztése vagy egy év börtön” – írta Trump a Twitteren.

 

A zászlóégetés jogát a Legfelsőbb Bíróság kétszer is megvédte, 1989-ben és 1990-ben. Előbbi eset a Texas v. Johnson során a testület 5-4 arányban úgy döntött, hogy a zászló elégetése “szimbolikus beszéd” és mint ilyen, az első alkotmánykiegészítés hatálya alá tartozik. A döntésre azután került sor, miután egy Gregory Johnson nevű férfit egy texasi bíróság elítélt “köztiszteletben álló tárgy meggyalázásáért”.

Az amerikai zászló elégetését az Alkotmány első kiegészítése védi
Az amerikai zászló elégetését az Alkotmány első kiegészítése védi

Egy évvel később az Egyesült Államok kontra Eichman perben a Legfelsőbb Bíróság – ismét 5-4 szavazati arányban – alkotmányellenesnek minősítette az 1989-ben, a Johnson-ügy kapcsán a Kongresszus által elfogadott zászlóvédelmi törvényt (Flag Protection Act of 1989).

Egyelőre nem tudni, hogy Trump miért írta meg kedd reggeli tweetjét, az azonban tény, hogy a republikánus jelölt választási győzelmét követően több helyen is tiltakoztak a választás eredménye ellen. Ennek során a massachusettsi Hampshire College kampuszán demonstráló egyetemisták zászlót égettek, sőt bevonták az épület elé felvont amerikai lobogót is. Ez sokakat felháborított a helyi közösség tagjai közül.

Felkavaró téma

Steve Vladeck, a CNN hírcsatorna jogi elemzője, a University of Texas jogi karának professzora szerint az állampolgárság megvonása alkotmányellenes.

“Amellett, hogy Mr. Trump tweetje figyelmen kívül hagyja a Legfelsőbb Bíróság egyértelmű döntéseit arról, hogy a zászlóégetés alkotmányos védelmet élvező szabad beszédnek minősül, azt is felveti, hogy azokat, akik ezt megteszik, az állampolgárság megvonásával büntetné – magyaráztaq Vladeck. – Ez még akkor is alkotmányellenes lenne, ha a zászlóégetés nem lenne a szólásszabadság egy formája. Az állampolgárság csak akkor vonható meg valakitől, ha aktívan megtagadja az Egyesült Államokat, vagy ha egy szuverén külföldi államnak esküszik hűséget.”

“A zászlóégetésnek törvénytelennek kellene lennie – mondta Jason Miller, a Trump-stáb szóvivője a CNN New Day című műsorában. – A megválasztott elnök komoly támogatója az első alkotmánykiegészítésnek, azonban nagy különbség van a szabad beszéd és az amerikai zászló elégetése között.”

A zászlóégetéshez való jogot korábban olyan konzervatív figurák is megvédték, mint például a nemrég elhunyt Antonin Scalia legfelsőbb bíró, akit Trump az “egyik legjobb bírónak” nevezett kampánya során. A megválasztott elnök még 2013-ban egy George Washington idézetet is közzétett Twitter-oldalán, amely a szólásszabadságról szólt. “Ha elveszik tőlünk a szólásszabadságot, akkor némán és ostobán fogjuk hagyni, hogy a vágóhídra vezessenek bennünket” – idézte Trump az USA első elnökét.

Scalia bíró egy 2012-ben adott interjújában így védte meg a zászlóégetéshez való jogot a CNN-en:

“Ha én lennék a király, nem engedném az embereknek, hogy elégessék az amerikai zászlót – mondta az egyébként szigorú konzervatív nézeteiről ismert bíró. – Azonban nekünk itt van az első alkotmány-kiegészítésünk, amely kimondja, hogy a szabad beszédhez való jogot nem szabad korlátozni – és ezt kifejezetten a kormányzattal szemben kritikus beszéddel kapcsolatban tárgyalja. Úgy értem, hogy ez az a típusú beszéd, amelyet egy zsarnok megpróbálna elnyomni. A zászlóégetés az önkifejezés egy formája – a beszéd nem csak az írott vagy kimondott szót jelenti – a zászlóégetés egy szimbólum, amely azt a gondolatot fejezi ki, hogy utálom a kormányt, a kormány igazságtalan, vagy hasonlót.”

A szólásszabadság része a zászlóégetés

“A zászló a szabadság jelképe, akár azé a szabadságé is, hogy meg lehessen gyalázni” – írta 2006-ban a Central Kentucky News-ba írt véleménycikkében Mitch McConnell republikánus szenátor, aki a 2016-os kampányban sokszor és hangosan ellenezte Trump tevékenységét. “Nincs olyan ellenszenves beszéd, amely miatt érdemes lenne piszkálni az első alkotmánykiegészítést. Alkotmányunk, de egész országunk is erősebb ennél. Az efféle emberek kevés kockázatot jelentenek az ország számára, az első alkotmány-kiegészítés átírása jóval nagyobbat.”

A zászlóégetés kérdése hosszú ideje fontos társadalmi téma: az 1989-es zászlóvédelmi törvényt például az akkori elnök, George H. W. Bush is támogatta. 2005-ben egy másik törvényjavaslat szintén kriminalizálta volna az égetést, ezt egyébként többek között az akkor szenátorként dolgozó Hillary Clinton is aláírta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top