Aktuális

Kikészíti a karácsonyi stressz a magyar nőket

A napok egyre rövidülnek, a naptárlapok fogynak, szép lassan úrrá lesz rajtunk a karácsonyi hangulat – és vele együtt az idegbaj: szervezés, bevásárlás, ajándékcsomagolás, karácsonyfa-díszítés és az ünnepi menü elkészítése. A rengeteg feladat és a túl magas elvárások tönkretehetik az ünnepet, ha nem figyelünk oda. De hogyan csökkenthetjük az ünnepek miatt felgyülemlő stresszt? Egy nemzetközi kutatás a többi között ennek járt utána.

25 európai országban és az Egyesült Államokban összesen 20 800 fő vett részt abban a Nielsen-kutatásban, melyben a karácsony témakörét járták körbe. Az eredmény nagyon elgondolkodtató, nekünk nőknek különösen.

“A karácsony mint témakör mindannyiunk számára meglehetősen érzelmekkel teli, hiszen végső soron sokunk számára ez az év legszebb ünnepe. 27 országban tevékenykedő nemzetközi kiskereskedelmi vállalatként éppen ezért idén azt a kérdést tettük fel, tulajdonképpen hogyan is ünneplik a vevőink szerte a világon a karácsonyt? Mi az, ami fontos a számukra? Mi stresszeli őket? És vajon mely területeken igényelnek több segítséget az emberek?” – mondja Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője.

Egyvalamit teljesen egyértelműen megmutat a kutatás: a karácsony az emberek számára azt jelenti, hogy együtt lehetnek a szeretteikkel, élvezhetik az ízletes ételeket és megajándékozhatják egymást – függetlenül attól, hogy melyik országban is élnek. A felmérés ugyanakkor arra is rámutat, hogy

az előkészületek és a tervezés terhe valamennyi országban nagyrészt még mindig a nőkre hárul.

A kutatásban résztvevő nők 66 százaléka elismeri, hogy ő szervezi az ünnepet, az ajándékvásárlás esetében 75, míg a karácsonyi díszítés terén egyenesen 78 százalék ez az érték. Mindez rengeteg stresszel jár, amit a nők a karácsony ideje alatt sokkal nagyobb mértékben érzékelnek, mint a partnerük. A nők 46 százaléka, míg a férfiak csupán 37 százaléka nyilatkozta, hogy számára a karácsony stresszes.

A kutatásban megkérdezett magyarok 93 százaléka otthon tölti az ünnepeket, családja körében. A stressz a többi országhoz hasonlóan hangsúlyos szerepet tölt be nálunk is, a megkérdezettek harmada örülne annak, ha családja többet segítene neki a karácsonyi előkészületekben, és minden második válaszadó szeretné, ha feszültségmentesebb lenne számára az ünnep.

Elszomorító, hogy a megkérdezett magyar nők 40 százaléka arra kérdésre, hogy mit jelent számára a karácsony, azt felelte, hogy stresszt.

Ennek kiváltó tényezőjeként a többség az előkészületeket (tervezés, főzés) jelölte meg.

Stresszt akkor élünk át, amikor azt érzékeljük, hogy a velünk szemben támasztott követelményekkel nem vagy esetleg nem tudunk megbirkózni – magyarázza Tuulia Ortner, a Salzburgi Egyetem pszichológia karának egyetemi tanára. A negatívan érzékelt stressz nem csupán egyfajta pszichológiai érzet, hanem fiziológiai reakciókkal is jár – mint például a szívverés emelkedése –, amelyek rövid távon felkészítik a szervezetet a nehéz feladatokra, hosszabb távon ugyanakkor hátrányosan hatnak az egészségre.

A karácsonyt megelőző időszak az ünnepi készülődés mellett gyakran egyéb követelményekkel is jár: sokakra vár munkaigényes éves zárás a munkahelyükön, feladatokat és projekteket kell lezárni. Mások további célokat állítanak fel saját maguknak. Azoknak, akik karácsonykor vagy azt követően elutaznak, ezek megtervezésére is gondolniuk kell. Az év más időpontjaival összehasonlítva tehát a karácsonyt megelőző időszak gyakran különféle határidőktől is terhes – magyarázza a szakember.

Abban a kérdésben ugyanakkor, hogy karácsonykor több a családi vita, szeretik az emberek a karácsonyt mint okot a veszekedésre túlbecsülni. Önmagában az a tény, hogy emberek – gyakran hosszabb időt követően – összejönnek, és van rá idejük, hogy eszmét cseréljenek, növeli a konfliktusok valószínűségét. Mint ahogyan egyébként a közös nyaralások is. Alkalmasint azok a túlzott elvárások is, hogy mindennek milyen harmonikusan kéne történnie karácsonykor, hozzájárulnak ahhoz, hogy egy karácsonykor lezajló veszekedés különösen markánsan megmarad az emlékezetben – mondja Tuulia Ortner.

Kikészíti a karácsonyi stressz a magyar nőket

Mit tehetünk, hogy megússzuk az idegeskedést?

A pszichológus szerint a karácsonyi stresszérzet háromféleképpen is csökkenthető.

  • Először is: csökkentsük a sikeres ünneppel kapcsolatos igényeket – tervezzünk például egy egyszerű vacsorát a háromfogásos menü helyett.
  • Másodsorban: a szokásosnál korábban fogjunk hozzá az előkészületekhez, és időben beszéljük meg a családdal a feladatok elosztását.
  • És végül: változtassuk meg a látószöget. Ha a követelményeket veszély helyett olyan lehetőségnek tekinthetjük, melynek révén ahelyett, hogy csődöt mondanánk, magunk fölé nőhetünk, akkor még sikerélményünk is lehet.

Karácsonyi őrület a világ körül

A nők szinte mindig önként vállalnak magukra többet, annak érdekében, hogy az ünnepet végül mindenki számára szép emlékké tegyék. Emiatt azonban a karácsonyt megelőző hetekben fokozottan túlterheltnek érzik magukat. Ez a karácsonyi stressz-szint mindenesetre régióról régióra nagyon különböző módon jelentkezik: olyan országokban, mint Németország, Nagy-Britannia, az USA, Ausztria és Írország, kerek 55 százalékos értékével magasabb a nemzetközi átlagot jelentő 43 százaléknál, míg Svédországban, Dániában és Finnországban ez az érték átlagosan 53 százalék, Csehországban 67 százalék, Szlovákiában pedig 59 százalék érzékeli nagyon megerőltetőnek a karácsonyt megelőző időszakot. Délkelet-Európában viszont a nők csupán 28 százalékos stresszérzés mellett mindent kicsit higgadtabban közelítenek meg. 

Kikészíti a karácsonyi stressz a magyar nőket

A mediterrán nemzetekhez hasonlóan a belgák, a franciák, a hollandok, az osztrákok és a svájciak is szívesen ünnepelnek a szülőknél vagy a rokonoknál, hogy a tervezés egy részét, valamint a főzés terhét megoszthassák. És jó példával járnak elöl a dánok, a finnek és a svédek is, akiknél a fadíszítés gyakran a gyerekek dolga. Ebben a régióban a családok egyharmadánál a házastársak és a szülők is együtt főznek és intézik a szervezést, nem is csoda, hogy jóval kevesebbet stresszelnek az ünnep miatt, mint mi. Ha szeretnénk megélni az ünnep meghittségét, akkor ezen a téren is van mit tanulnunk még a skandinávoktól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top