Aktuális

Nem adott nyugtát a halott büfés, megbírságolták

Az adóhivatal ellenőreit igencsak meglepte a kép, amikor egy vecsési büfét ellenőriztek. A tulajdonos ugyanis már meghalt, így a felszolgált teáért nyugtát sem tudott kiállítani. Akkor mégis mi történt az Üvegtigrisbe illő eset során?

Aligha gondolta a NAV két revizora, amikor egy álmos, novemberi reggelen elindultak nyugtát ellenőrizni, hogy olyat találnak, amit még a jövő évi karácsonyi céges ünneplésen is emlegetni fognak. Talán joggal gondolhatták, egyik vecsési büfé éppen olyan, mint a másik. A kávé íztelen, és műanyag pohárban kínálják, a kilós virsli deformált, a kenyér száraz. Épp mint az Üvegtigrisben.

Aztán minden megváltozott, amikor gyanútlanul, rutinszerűen felmutatták igazolványukat a híg, de legalább meleg tea elfogyasztását követően. Nyugtát nem kaptak, így beindult a hatósági gépezet. Már ekkor sejtették, jó fogásuk lesz aznap a vecsési büfében, hiszen a nyugtamentes vásárlást követően a kassza ellenőrzésekor kiderült, megközelítőleg százezer forint bizonylat nélküli többlet lapult a pénztárgépben. Az online kassza kötelező felülvizsgálatát sem végezték el. A revizorok úgy hitték, a be nem jelentett alkalmazott lesz a hab a tortán, de a java csak ezután jött.

A NAV munkatársai igencsak gyorsan rájöttek, valójában egy elhunyt férfit kéne felelősségre vonniuk. A vállalkozás vezetője ugyanis az év elején elhunyt, a céget pedig egy másik személy irányítja a háttérből. A jelek szerint meglehetősen lazán értelmezve a szabályokat.

Mintha csak az Üvegtigrisben jártak volna a navosok
Mintha csak az Üvegtigrisben jártak volna a navosok

Talán már nem is meglepő, hogy a vállalkozás bevallást nem készített, ennek ellenére a pénztárgépet használja, hogy mégis miért, a navosok sem értették. A gép félig-meddig díszítőelem gyanánt funkcionált a büfében. A tényleges forgalom jóval magasabb volt a gépben rögzítettnél, ugyanakkor folyamatosan küldte az adatokat, okot szolgáltatva a helyszíni ellenőrzésre.

Egyelőre megtippelni sem lehet, milyen büntetésre számíthat a vecsési halott büfés helyére beugró pótügyvezető, de aligha ússza meg némi dorgálással. A nyugtaadás elmulasztásáért 500 ezer forint, a feketén foglalkoztatásért még egyszer ekkora büntetés jár, és akkor még ott van az elmaradt adó- és egyéb közterhek befizetése is – tudta meg a VS.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top