Aktuális

Trump egyik fő támogatója internálótáborokhoz hasonlította a muszlimok tervezett regisztrációját

A leendő amerikai elnököt támogató egyik szervezet szóvivője szerint a második világháború idején az USA területén létrehozott internálótáborok jogi precedenst képeznek a muszlimok Trump által beígért regisztrációjához.

Carl Higbie a Great America PAC nevű politikai akcióbizottságnak nevezett szervezet szóvivője. Ezek a szervezetek gyűjtik a politikai posztokra pályázó jelölteket támogató adományokat.

A korábban az amerikai haditengerészet elit alakulatában, a Navy SEAL-ben szolgáló Higbie a Fox News műsorvezetőjének, a Trumppal többször összetűzésbe keveredő Megyn Kellynek nyilatkozva azt mondta, a vallási alapon történő regisztráció alkotmányos szempontból legális, és bár szerinte az Amerikai Polgárjogi Unió (ACLU) megpróbálja majd megakadályozni, de szerinte a javaslatot végül megszavazzák majd.

“Csináltunk ilyet Iránnal kapcsolatban régebben, de megcsináltuk a második világháború idején a japánokkal is” – mondta Higbie.

“Ugye nem azt javasolja, hogy térjünk vissza az internálótáborok idejébe?! – kérdezte ezen a ponton Megyn Kelly. – Tudja, hogy ilyet nem lehet javasolni Carl, az ilyesmitől az emberek megijednek!”
Higbie erre úgy válaszolt, hogy ő nem internálótáborok létrehozását javasolja, csupán megjegyzi, hogy a származási alapú regisztrációnak megvan a jogi precedense.

“Nézze, az elnöknek először is Amerikát kell megvédenie, és ha ez azt jelenti, hogy azoknak az embereknek, akiket nem véd az alkotmányunk, valamiféle regisztrációt hozunk létre, hogy jobban megértsük és azonosítani tudjuk a valódi fenyegetést és azt, hogy ez honnan érkezik, akkor támogatom az elképzelést!”

Kelly még egyszer – hangosabban – próbálta felhívni Higbie figyelmét, hogy az internálótáborok 2016-ban nem képezhetnek precedenst semmilyen elgondoláshoz, ezután csak annyit mondott: “Ugye tudja, hogy ha idejönnek, ebbe az országba, megkapják az alkotmányos védelmet.”

Kris Kobach, a Trump-kabinet hatalomátvételét lebonyolító, úgynevezett transition team egyik tagja azt mondta, a megválasztott elnök fontolgatja egy hasonló regisztrációs folyamat bevezetését, ehhez pedig olyan elnöki parancsot, úgynevezett végrehajtási utasítást (executive order) adna ki, amelyhez nem szükséges az amerikai Kongresszus hozzájárulása.

Az USA 1942 és 1946 között körülbelül 120 000 japán származású amerikai állampolgárt zárt internálótáborokba. 1988-ban Ronald Reagan húszezer dolláros kártérítést ítélt meg a táborok túlélőinek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top