Aktuális

Így etesd a madarakat télen

Az első fagyok beköszöntével elindult Magyarországon a madáretetési szezon. A madarak etetésével a Magyarországon maradó, illetve Eurázsia északi térségeiből ide telelni érkező énekesmadarak nyújthatunk segítséget a tél túlélésében.

Közleményben összegzi a madáretetési tudnivalókat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Azt ajánlják, hogy az etetőbe kiszórt napraforgómagok közé keverjünk apróbb szemű magokat, kölest vagy muhart is. Magok mellett adjunk a madaraknak állati zsiradékot is, ami lehet a boltokban kapható cinkegolyó, vagy a háj, a faggyú és a főzéssel sótalanított szalonna is. Szúrjunk az ágak végére vagy szórjunk a földre almát, és ne feledjük napjában legalább egyszer langyos vízre cserélni a madáritatóban a vizet.

Kenyeret és morzsát SOHA ne adjunk a madaraknak
Kenyeret és morzsát SOHA ne adjunk a madaraknak

Ne etessük kenyérrel vagy kenyérmorzsával a madarakat, mert ez több napig, hétig is az etetőben maradhat elfogyasztatlanul, és eközben erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást okozhat az állatoknál.

Egy-egy etetőhelyen érdemes a talajszintre és az ágak közé is tenni eleséget, hogy mindegyik madár megtalálja a táplálkozási formájának megfelelő tálalást. A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről évre akár több száz kilométerről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért a megkezdett etetést lehetőleg érdemes minden évben folytatni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top