Aktuális

Nevetőgörcs és gyilkos fogpiszkáló – híres emberek különös végzete

Bár előre senki nem tudhatja, hogyan fog meghalni, azért a közetkező szituációkra biztosan nem számítottak az érintettek. Összegyűjtöttük a történelem legelképesztőbb haláleseteit.

Halálra röhögte magát az uralkodó

Bár azt mondják, hogy a boldogság éltet, ez úgy tűnik, hogy nem minden esetben van így. I. Márton aragóniai király ugyanis úgy halt meg 1410-ben, hogy szó szerint halálra röhögte magát. Az uralkodó ugyanis annyira nevetett valamin, hogy képtelen volt abbahagynia a hahotázást. A nevetőgörcstől pedig végül szívinfarktust kapott.

Nevetőgörcs és gyilkos fogpiszkáló - híres emberek különös végzete

Mérgében halt meg a híres whiskey feltalálója

Jack Daniel, akiről a népszerű whiskey-t elnevezték, 1911-ben halt meg, méghozzá dühében. Annyira mérges lett ugyanis, amikor egy alkalommal nem jutott eszébe a páncélszekrényének a kódja, hogy végül belerúgott a fémdobozba, és eltört az egyik lábujja. A sérülés következtében vérmérgezést kapott, ebbe pedig nemsokára belehalt.

Nevetőgörcs és gyilkos fogpiszkáló - híres emberek különös végzete

Mutatványába halt bele a szabadulóművész

Harry Houdini szó szerint a munkájába halt bele. A híres szabadulóművész ugyanis az egyik mutatványa során vesztette életét 1926-ban. Az egyik népszerű előadásának lényege az volt, hogy a nézők közül valaki jól hasba ütötte a Houdinit, aki állítása szerint nem érezte az ütés erejét, mivel a pszichéjével le tudta csökkenteni a fájdalmat. Azt azonban nem kalkulálta bele az előadásba, hogy az egyik alkalommal kezdődő vakbélgyulladása volt, amiről akkor ő még nem tudott. Arra sem igazán számított, hogy az ütést végző néző amatőr bokszoló volt, így akkorát csapott a művész hasára, hogy a gyulladt vakbél perforálódott, és a magyar származású Houdini ebbe belehalt.

Nevetőgörcs és gyilkos fogpiszkáló - híres emberek különös végzete

Torkán akadt az írónak a váratlan falat

Sherwood Anderson amerikai író mulatozás közben halt meg 1941-ben, de nem az ital volt a veszte, hanem az étel. Egy kerti partyn szendvicset evett, de kissé figyelmetlenül. A szendvics ugyanis fogpiszkálóra volt felszúrva, amit az író egy az egyben bekapott a falattal együtt. A fogpiszkáló megakadt a torkán, és az író azonnal megfulladt.

Nevetőgörcs és gyilkos fogpiszkáló - híres emberek különös végzete

Kitörte a nyakát a híres táncosnő

Isadora Duncan az 1900-as évek első felének népszerű táncosnője volt. A francia művésznő korának divatja szerint, hosszú sálat a nyaka köré tekerve utazott egy alkalommal cabrio autójában. A divatos sál azonban az erős széltől a kocsi kerekeinek küllői közé tekeredett. A kerekek megrántották a sálat, és azzal együtt a művésznő nyakát is, aki nyaki csigolyatörés miatt abban a pillanatban meghalt.

Nevetőgörcs és gyilkos fogpiszkáló - híres emberek különös végzete

Halálra ette magát a svéd király

Szinte elképzelhetetlen, hogyan történhet ilyesmi a gyakorlatban, de olyan uralkodó is akadt a történelemben, aki halálra zabálta magát. 1771-ben Adolf Frigyes, Svédország királya egy fogadáson annyit evett, amit még elképzelni is sok. A 60 éves uralkodó a korabeli krónikák feljegyzései szerint homárt, kaviárt, füstölt heringet, pezsgőt, valamint 14 adag desszertet fogyasztott el egy ültő helyében. Nem csoda, ha a szervezete nem bírta ezt a hatalmas igénybevételt, és végül holtan esett össze.

Saját találmánya ölte meg a Titanic tervezőjét

A  mindenki ismeri, de azt csak kevesen tudják, hogy az elsüllyedt hajó fedélzetén ott volt a hatalmas monstrum tervezője is, aki szintén meghalt a szerencsétlenségben. A 39 éves Thomas Andrews a Titanicot tervező mérnökcsapat vezetője volt, aki részt vett a hajó első és egyben utolsó útján. Állítólag az utolsók között elhagyta ugyan a süllyedő hajót, de sohasem találtak rá sem élve, sem holtan.

Nevetőgörcs és gyilkos fogpiszkáló - híres emberek különös végzete

Banális hiba miatt fulladt meg a híres író

A mindenki által jól ismert Vágy villamosának szerzője, Tennessee Williams egy banális hiba miatt vesztette halálát. Betegsége miatt szemcseppet használt, amelynek a kupakját a cseppentés idejére rendszerint a szájába vette. Egy alkalommal azonban, amikor a fejét hátrahajtotta, a kupak véletlenül a torkán akadt, és megfulladt.

Nevetőgörcs és gyilkos fogpiszkáló - híres emberek különös végzete

Annyira tisztelték a politikust, hogy végül megölték

A drákói törvényekről valószínűleg mindenki hallott már, arról azonban csak kevesen tudnak, hogy ezek megalkotója, Drakón, a VII. századi Athénban élő politikus pont emiatt halt meg. A görögök ugyanis hatalmas ünnepséget csaptak a tiszteletére, és a hagyományok szerint úgy fejezték ki tiszteletüket iránta, hogy ruhadarabokat dobáltak felé. Az összegyűlt tömeg azonban olyan sok ruhát dobált az ünnepeltre, hogy a hatalmas mennyiségű rongy teljesen befedte a politikust, akinek nem sikerült kijutnia a halom alól, és végül megfulladt.

Lábon szúrta magát vezénylés közben a híres zeneszerző

Jean-Baptiste Lully XIV. Lajos király udvari zeneszerzője volt, aki saját műveit is vezényelte az előadásokon. Egy, az uralkodó tiszteletére rendezett eseményen is saját szerzeményét dirigálta, amikor banális, de végzetes baleset érte. Egy hosszú bottal vezényelt ugyanis, amellyel olykor a földön dobogtatva diktálta a ritmust. Egy ütés azonban félrement, és a saját lábát szúrta meg vele. A nagylábujján keletkezett seb miatt az orvosok le akarták vágni a sérült testrészt, de Lully ezt nem engedte. Végül annyira elfertőződött a seb, hogy a zeneszerző belehalt a sérülésbe. 

Nevetőgörcs és gyilkos fogpiszkáló - híres emberek különös végzete

További történetek a múltból az NLCafén:

  • Epilepsziás roham és hasmenés – a legborzasztóbb nászéjszakák a történelemben
  • Buja vágyak, tragikus sorsfordulók – élete kavalkádját varázsolta vászonra Rembrandt
  • Botrányos pálya, titkos magánélet – 177 éves lenne Cézanne
  • Izgalmas élet, tragikus vég: így dorbézolt Krúdy Gyula

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top