Aktuális

Nem kaphatnak majd jogosítványt az iskolakerülők

A kötelező iskolai tanulmányok elvégzését is feltételként szabná a jogosítvány megszerzéséhez a román kormány. Romániában eddig ez nem volt feltétel, csak a 18 betöltött év.

Romániában jelenleg nem feltétele a jogosítvány megszerzésének a kötelező iskolai tanulmányok elvégzése, csupán a 18 éves kort kell betölteni. A kötelező iskolai tanulmány a románoknál az első 11 osztály elvégzését jelenti, ám 18 éves kor felett a tankötelezettség megszűnik függetlenül a sikeresen elvégzett osztályok számától. Tehát aki csak egy-két osztályt végzett, de elmúlt tizennyolc, ugyanúgy vizsgázhat autóvezetésből, mint akinek érettségije is van. 

A bukaresti kormány tervezete alapján csak olyanok jelentkezhetnének ezentúl járművezetői vizsgára, akik nemcsak betöltötték a 18. életévüket, de el is végezték a kötelező 11 osztályt: így akarják garantálni, hogy aki autót vezet, az rendelkezzen a közlekedési szabályok megértéséhez és elsajátításához szükséges értelmi képességekkel.

Romániát csak Lettország előzi meg a halálos közúti balesetek gyakoriságát tekintve. Tavalyelőtt Lettországban 106, míg Romániában 91 halálos baleset jutott egymillió lakosra, míg az uniós átlag alig haladja meg az ötvenet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top