Aktuális

Letartóztatták a világ leghíresebb címlaplányát

Ki ne emlékezne a világ leghíresebb címlaplányára? A National Geographic egykori címoldalán szereplő vakítóan zöld szemű afgán lányt szerdán tartóztatta le a pakisztáni rendőrség. A hatóság okirat-hamisítással vádolja az azóta már férjhez ment nőt.

Okirat-hamisításért őrizetbe vette a pakisztáni rendőrség azt az afgán lányt, akinek portréja a National Geographic magazin 1985-ös júniusi számának címlapján jelent meg, és járta be később a világsajtót. Sharbat Gulát, akiről annak idején Steve McCurry amerikai fotós készítette a híressé vált képet, az “afganisztáni háború Mona Lisájaként” is emlegették. A lányt az északnyugat-pakisztáni Pesavarban lévő otthonában tartóztatta le a rendőrség.

A hatóságok szerdai közlése szerint Gulát azzal vádolják, hogy hamis dokumentumok révén jutott pakisztáni személyi igazolványhoz. Amennyiben bebizonyosodik a bűnössége, a nő akár hét év börtönbüntetést is kaphat.

Gula családja 1979-ben menekült Pakisztánba több ezer másik afgán családdal együtt, amikor a szovjet csapatok megszállták Afganisztánt. Steve McCurry 1984 decemberében fotózta le az akkor 12 éves, vakítóan zöld szemű lányt a National Geographic számára egy menekülttáborban az afganisztáni–pakisztáni határon. McCurry a lány nevét sem tudta, és hiába utazott vissza többször is a területre, nem találta meg. 17 évvel később, 2002-ben Pesavarban találkozott ismét a lánnyal, aki akkor már férjhez ment. A férfi engedélyével levehette a burkát, hogy McCurry ismét készíthessen róla egy újabb portrét.

A pakisztáni kormány tavaly kezdte el felkutatni azokat az afgán menekülteket, akik hamis dokumentumokat használva szereztek pakisztáni állampolgárságot. Ekkor került elő Gula neve is. Pakisztán azt tervezi, visszaküldi Afganisztánba a határai belül élő csaknem 2,5 millió menekültet, akik mára “elviselhetetlen” teherré váltak az ország gazdasága számára.

A világ leghíresebb címlapfotója (Wiki)
A világ leghíresebb címlapfotója (Wiki)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top